Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

FRUCTE ȘI LEGUME CULESE DIRECT DE LA PRODUCĂTORI

Portalul madein.md a lansat un concept inovativ pentru țara noastră și anume campania „Culege-ți fructele singur”. Este o inițiativă de dezvoltare a canalelor de distribuție alternative pentru producătorii agricoli locali, dar și de promovare a turismul agrar.

Această practică, prin care consumatorii își culeg singuri fructele de pe plantațiile fermierilor, este des utilizată în agricultura din întreaga lume. Vizitatorii își culeg roada de sine stătător, achitând doar pentru kilogramele culese. Peste hotare, acest concept se numește „Culege-ți singur“. Este o activitate plăcută pentru întreaga familie și o modalitate sănătoasă de petrecere a timpului liber. Scopul primordial al acestei inițiative este de a aduce mai aproape consumatorii de producători, oferindu-le acestora și un mic suport.

Pentru R. Moldova, dacă doriți să experimentați acest concept, fiecare doritor, fie el cetățean al republicii sau al unei alte țări, va putea contacta de sine stătător producătorii agricoli locali pentru a organiza o eventuală vizită. În cadrul acestor deplasări, consumatorii au oportunitatea de a comunica cu producătorul, de a afla istoria afacerii, ce soiuri se cultivă, cum au fost ele prelucrate, în ce formă pot fi consumate și cum pot fi păstrate. Prin intermediul acestui proces se elimină orice suspiciune, consumatorii alegând singuri fructele și legumele, având garanția că ele sunt crescute natural și sunt proaspete.

S-au stabilit câteva reguli de conduită pe plantație. Este important să ascultați atent indicațiile producătorului. Nu se accede pe plantație sau în livadă fără permisiune. Nu se rup plantele sau crenguțele, fructele verzi, se culeg doar cele coapte.

Realizatorii acestui concept au aprobat un calendar pentru a facilita vizitele la producătorii agricoli autohtoni. Pentru fiecare cultură agricolă este indicată cu aproximație perioada de coacere, precum și agricultorii disponibili de a primi vizitatori. Fiecare companie sau gospodărie agricolă are propria pagină, unde este indicat locul amplasării livezii sau a plantației, cât și datele de contact. Doritorii trebuie să se înțeleagă, în mod obligatoriu și individual cu producătorul referitor la ziua și ora vizitei, precum și să se asigure că vor fi așteptați și întâmpinați la locul cuvenit. Nu este permisă vizita pe plantații fără o programare prealabilă. Pentru cei ce doresc să realizeze excursii de grup și să participe la dezvoltarea agroturismului în Moldova, o parte din producătorii agricoli vin cu oferte mai speciale. Pe lângă culesul fructelor și legumelor, vizitatorii vor putea beneficia de servicii de degustare a bucatelor tradiționale, de agrement, vor putea să participe la activități agricole și să învețe tradițiile locale.

Calendarul și mai multe informații despre proiect le puteți vedea pe pagina http://drumulfructelor.madein.md.

DINAMICA PREȚURI