Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

VREMEA RĂCOROASĂ ÎNTÂRZIE APARIȚIA CIREȘELOR AUTOHTONE

Din cauza vremii răcoroase, cireșele întârzie să apară pe piața locală. În schimb, în țările vecine, aceste fructe se vând la prețuri foarte mari. În România, prețul cireșelor apărute pe piață la începutul lunii mai a stârnit reacții puternice în societate. Un kilogram de cireșe de import pornea de la 60 RON (250 MDL) și putea să ajungă la 180 RON (750 MDL), în funcție de oraș și piața unde erau comercializate fructele.

Cireșele care se vindeau la începutul lunii în piețele din țara vecină erau importate din Grecia. Cireșele din România erau mai scumpe chiar decât cele din Statele Unite ale Americii, unde în acea perioadă un kilogram de cireşe costa aproximativ 12 dolari, iar în Marea Britanie – 10 lire. Experții agricoli se așteaptă ca odată cu coacerea și intrarea pe piață a cireșelor românești, prețul din piețe să mai scadă. Ei subliniază totuși că anul trecut, cireșele au fost fructele care și-au menținut cel mai bine prețul pe toată perioada culesului.

Pe de altă parte, analiștii proiectului EastFruit prognozează că sezonul cireșelor 2019 va fi unul complicat pentru producători, deoarece crește producția globală și concurența pe piață este tot mai mare. Potrivit lor, producătorii europeni de cireșe s-au confruntat în 2018 cu prețuri detul de mici. Mai mult, situația cea mai dificilă se observă pe segmentul cel mai profitabil, la producerea soiurilor timpurii de cireșe din regiunile sudice ale UE. Unul dintre principalele motive ar fi că tot mai multe cireșe sunt cultivate în sere și intră pe piață foarte devreme.  

O altă problemă pentru producătorii europeni de cireșe, este creșterea concurenței din partea țărilor terțe, susține Andriy Yarmak, economist în departamentul de investiții din cadrul FAO, Italia. Potrivit lui, în 2018, Turcia a exportat cu 24% mai multe cireșe decât în 2017 și a adus volumul exporturilor la un record de 75,3 mii tone. Uzbekistanul a crescut, de asemenea, în mod semnificativ exportul de cireșe și a intrat în topul primilor patru exportatori mondiali, plasând pe piețele externe, conform estimărilor EastFruit, aproximativ 45-50 mii tone de produse. Acest lucru înseamnă că Uzbekistanul a mărit exporturile de opt ori în doar trei ani și o astfel de schimbare semnificativă nu a putut să nu fie observată pe piață. Turcia și Uzbekistan împreună au mărit exportul de cireșe cu 60 mii tone în doi ani.

De asemenea, Moldova exportă tot mai multe cireșe. Cu toate că, în opinia reprezentanților pieței, o parte din exportul de cireșe al Moldovei, este, de fapt, reexportul cireșelor din Ucraina și Polonia către Rusia, crește dinamic exportul de cireșe moldovenești, care depășește de două ori volumul cireșelor exportate de Ucraina.

„În prezent segmentul cireșelor timpurii pe piața europeană și cea rusească, este suprasaturat de oferte din Spania, Italia, Grecia, Turcia și Uzbekistan, care oferă activ cireșe în perioada 20 aprilie - 30 mai”, variind permanent prețurile, susține Yarmak.  „În același timp, există o excelentă nișă în Europa și Orientul Mijlociu pentru soiurile târzii de cireșe, unde acum se poate de câștigat mai mult decât în cazul soiurilor timpurii. Pe acest segment, în Orientul Mijlociu, domină furnizorii din Canada și SUA”, consideră expertul.

Primele cireșe uzbece au ajuns pe piața rusă la începutul lunii mai și se vindeau destul de ieftin, mai puțin de 2 USD/kg. Un astfel de preț este neobișnuit pentru Rusia, de obicei cireșele timpurii erau importate cu mai mult de 2 USD/kg.

Sursa: EastFruit, Agora, Agrointel

DINAMICA PREȚURI