Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

VA FI CREAT UN LABORATOR PENTRU DEVIRUSAREA CULTURILOR HORTICOLE

În R. Moldova va fi creat un laborator modern pentru devirusarea culturilor horticole. Despre acest subiect au discutat recent reprezentanții Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare și producătorii autohtoni de material săditor pomicol din țară cu Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

„Un laborator nou, modern de virusologie are menirea să asigurare competitivitatea materialului săditor pomicol autohton pe piețele interne și externe, prin crearea materialului de înmulțire pomicol, liber de viruși, bacterii, microplasme și de valori biologice înalte”, a subliniat în cadrul discuțiilor ministrul Nicolae Ciubuc.

 În timpul întâlnirii au fost abordate întrebările ce țin de finanțarea proiectului, identificarea suprafeței de teren destinat construcției laboratorului cu toate componentele, precum și provocările producătorilor de material săditor: nerespectarea distanțelor de cultivare din pepinieră, dar și până la alt teren, randamentul scăzut a unor varietăți de pomi altoiți de talie mică, randamentul scăzut al soiurilor de import, în special cele de alun, importanța și posibilitatea substituirii importului de material săditor cu producție autohtonă de calitate superioară.

Cei prezenți au propus modificarea modului de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural și aprobarea Normei privind producerea, controlul, certificarea și comercializarea materialului de înmulțire și de plante fructifer, pentru a stimula investițiile în producerea materialului săditor de calitate.

În finalul întrunirii, ministrul Nicolae Ciubuc a dat asigurări că MADRM va totaliza problemele discutate și va elabora o foaie de parcurs pentru  soluționarea acestora. „Vom intensifica discuțiile cu Agenția Proprietății Publice pe marginea identificării terenului destinat construcției complexului laboratorului. De asemenea, vom discuta cu reprezentanții proiectului Livada Moldovei pe marginea obținerii finanțării pentru construcția laboratorului și elaborarea propunerilor de modificare a cadrului normativ, conform necesităților de dezvoltare a sectorului”, a precizat ministrul.

Sursa: MADRM
DINAMICA PREȚURI