Un vin bun începe din podgorii, iar calitatea acestuia (cca 75%) este
garantată de calitatea strugurilor, care depinde de mai mulți factori. Enumerăm
doar câțiva din ei: alegerea corectă a terenului agricol, alegerea corectă a
combinației altoi-portaltoi, corectitudinea executării lucrărilor de înființare
a plantației viticole, managementul
solului, protecția corectă a viței de vie de maladii și dăunători etc.
Secretul unui vin bun ține de tehnologia aplicată și de etapele, pe care le
respectă fiecare producător, începând cu
înființarea și exploatarea plantațiilor vinicole, continuând cu
procesarea strugurilor și până la îmbutelierea vinului.
Fertilizarea viței de vie și protecția acesteia de maladii și vătămători,
de asemenea, sunt niște etape, pe care viticultorii nu au voie să le neglijeze,
dacă își doresc o recoltă sporită de struguri calitativi și diminuarea
pierderilor. Acest subiect a fost discutat în cadrul seminarelor „Managementul
solului și fertilizarea viței de vie. Protecția viței de vie în condițiile
anului 2019”, organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV).
Evenimentul a adunat peste 50 specialiști în domeniul viticulturii, din cadrul
gospodăriilor vitivinicole, precum și reprezentanți ai instituțiilor didactice
și de cercetare din domeniu. Participanții s-au informat din prima sursă despre
noile tendințe tehnologice, care asigură o calitate mai înaltă atât a
strugurilor, cât și a produselor vinicole, produse din aceștea.
La eveniment a fost prezent expertul Franck MAZY, care este și fondatorul
unei companii de consultanță și expertiză în domeniul vitivinicol din Franța.
Acesta le-a vorbit participanților despre bunele practici din țara sa, care
sunt recomandate de către experții ONVV, viticultorilor din Republica Moldova
pentru a fi preluate.
Vladimir COROBCA, doctor-conferenţiar, expert coordonator ONVV, a declarat:
„În majoritatea cazurilor din țara noastră, solul în plantațiile viticole este
întreținut în sistem „ogor negru”, iar fertilizarea viței de vie se face foarte
rar. Viticultorii preferă să apeleze doar la fertilizarea foliară. Bunele
practici franceze privind managementul solului și fertilizarea viței de vie ne
demonstrează o influență benefică asupra calității strugurilor și vinurilor,
datorită fertilizării viței de vie, cu utilizarea înierbării solului în plantațiile
viticole, provocării stresului hidric, întrebuințarea azotului și a
microelementelor etc.”
Potrivit acelorași practici, protecția viței de vie de maladii și dăunători
poate fi asigurată în proporție de 100%, cu ajutorul unui sistem de combatere
integrat, care presupune inclusiv diminuarea efectelor pesticidelor asupra
mediului ambiant.
Viticultorii din Republica Moldova utilizează pesticidele pentru a proteja
plantațiile viticole împotriva maladiilor și dăunătorilor, însă efectul
acestora poate fi garantat doar dacă sunt respectate regulile, care țin de
momentul și modul de aplicare, cantitatea soluției administrată, respectarea
normelor recomandate pe o anumită suprafață și echipamentele pe care le au la
dispoziție. Mai grav este că, din cauza neinformării suficiente și
nerespectării recomandărilor de profil, unii producători ajung să înregistreze
pierderi în proporție de 20 și chiar 100% din producția de struguri.
În cadrul evenimentului, participanții au mai fost informați despre
modalități de optimizare a cheltuielilor, în cazul sistemelor de întreținere a
solului și a celor de protecție integrată a viței de vie, în condițiile anului
2019.
Anul trecut, Republica Moldova a avut una dintre cele mai bogate recolte de
struguri din ultimii 10 ani, performanță ce a plasat țara noastră pe locul 19
în clasamentul producătorilor de vinuri din întreaga lume. Țara noastră rămâne
a fi lider în ceea ce privește densitatea podgoriilor, din întreaga lume, la o
unitate de suprafață de teren agricol. Pe parcursul anului vitivinicol 2018,
suprafața podgoriilor cu soiuri autohtone și soiuri de selecție nouă a crescut
cu 15%.
Sursa: ONVV