Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

EXPERIENȚA FRANCEZĂ POTRIVITĂ PENTRU VITICULTORII MOLDOVENI

Un vin bun începe din podgorii, iar calitatea acestuia (cca 75%) este garantată de calitatea strugurilor, care depinde de mai mulți factori. Enumerăm doar câțiva din ei: alegerea corectă a terenului agricol, alegerea corectă a combinației altoi-portaltoi, corectitudinea executării lucrărilor de înființare a plantației viticole,  managementul solului, protecția corectă a viței de vie de maladii și dăunători etc.

Secretul unui vin bun ține de tehnologia aplicată și de etapele, pe care le respectă fiecare producător, începând cu  înființarea și exploatarea plantațiilor vinicole, continuând cu procesarea strugurilor și până la îmbutelierea vinului.

Fertilizarea viței de vie și protecția acesteia de maladii și vătămători, de asemenea, sunt niște etape, pe care viticultorii nu au voie să le neglijeze, dacă își doresc o recoltă sporită de struguri calitativi și diminuarea pierderilor. Acest subiect a fost discutat în cadrul seminarelor „Managementul solului și fertilizarea viței de vie. Protecția viței de vie în condițiile anului 2019”, organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Evenimentul a adunat peste 50 specialiști în domeniul viticulturii, din cadrul gospodăriilor vitivinicole, precum și reprezentanți ai instituțiilor didactice și de cercetare din domeniu. Participanții s-au informat din prima sursă despre noile tendințe tehnologice, care asigură o calitate mai înaltă atât a strugurilor, cât și a produselor vinicole, produse din aceștea.

La eveniment a fost prezent expertul Franck MAZY, care este și fondatorul unei companii de consultanță și expertiză în domeniul vitivinicol din Franța. Acesta le-a vorbit participanților despre bunele practici din țara sa, care sunt recomandate de către experții ONVV, viticultorilor din Republica Moldova pentru a fi preluate.

Vladimir COROBCA, doctor-conferenţiar, expert coordonator ONVV, a declarat: „În majoritatea cazurilor din țara noastră, solul în plantațiile viticole este întreținut în sistem „ogor negru”, iar fertilizarea viței de vie se face foarte rar. Viticultorii preferă să apeleze doar la fertilizarea foliară. Bunele practici franceze privind managementul solului și fertilizarea viței de vie ne demonstrează o influență benefică asupra calității strugurilor și vinurilor, datorită fertilizării viței de vie, cu utilizarea înierbării solului în plantațiile viticole, provocării stresului hidric, întrebuințarea azotului și a microelementelor etc.”

Potrivit acelorași practici, protecția viței de vie de maladii și dăunători poate fi asigurată în proporție de 100%, cu ajutorul unui sistem de combatere integrat, care presupune inclusiv diminuarea efectelor pesticidelor asupra mediului ambiant.

Viticultorii din Republica Moldova utilizează pesticidele pentru a proteja plantațiile viticole împotriva maladiilor și dăunătorilor, însă efectul acestora poate fi garantat doar dacă sunt respectate regulile, care țin de momentul și modul de aplicare, cantitatea soluției administrată, respectarea normelor recomandate pe o anumită suprafață și echipamentele pe care le au la dispoziție. Mai grav este că, din cauza neinformării suficiente și nerespectării recomandărilor de profil, unii producători ajung să înregistreze pierderi în proporție de 20 și chiar 100% din producția de struguri.

În cadrul evenimentului, participanții au mai fost informați despre modalități de optimizare a cheltuielilor, în cazul sistemelor de întreținere a solului și a celor de protecție integrată a viței de vie, în condițiile anului 2019.

Anul trecut, Republica Moldova a avut una dintre cele mai bogate recolte de struguri din ultimii 10 ani, performanță ce a plasat țara noastră pe locul 19 în clasamentul producătorilor de vinuri din întreaga lume. Țara noastră rămâne a fi lider în ceea ce privește densitatea podgoriilor, din întreaga lume, la o unitate de suprafață de teren agricol. Pe parcursul anului vitivinicol 2018, suprafața podgoriilor cu soiuri autohtone și soiuri de selecție nouă a crescut cu 15%.

Sursa: ONVV

DINAMICA PREȚURI