Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

SEMINARE DESPRE CULTURA ALUNULUI

În luna mai, echipa Euroalun organizează seminare regionale în toată țara, despre cultura alunului – o posibilitate de afacere pentru 3 generații. Mai mulți agronomi locali cu livezi de alun înființate în toate regiunile țării, vor prezenta experiența lor despre cultivarea acestei culturi.

De asemenea, la seminare vor fi prezenți agronomi internaționali, cu experiență vastă în acest domeniu, experți în managementul calității și consultanți în certificare ecologică. Printre subiectele abordate la seminar amintim despre modul de selectare a terenulului și soiului de alune; avantajele soiurilor europene; perspectivele afacerii cu alun în Moldova, piața de desfacere locală/internațională; agricultura ecologică etc.

Potrivit specialiștilor, în fiecare an crește cererea la alune de calitate , datorită proprietăților sale gastronomice şi medicinale. Membrii echipei Euroalun, prezenți la Conferința organizată decătre FARM: „Nucicultura în Moldova”, au relatat că informațiile despre cultivarea alunui le-au însușit în Italia, al doilea mare producător de alune din lume, după Turcia. Potrivit lor, cultivarea alunului este mai ușoară, decât în cazul altor culturi. De asemenea, este o cultură destul de rezistentă la secetă și foarte solicitată în lume, de la producerea ciocolatei, până la cosmetice pe bază de alune. 

Alexandr Perjan, specialist în cadrul Euroalun, a relatat despre faptul cum unii din membrii echipei au mers în Italia să învețe despre cultivarea alunui, iar în anul 2016 a fost înființată prima plantație de 10 ha. În 2018, echipa a ajuns la suprafele de 150 ha de alun. Potrivit specialiștilor în țară sunt plantate cam 550-600 ha de alun, iar aceasta este o cultură a viitorului, potrivită pentru Moldova. Totuși, pentru a cultiva alunul, este necesară consultația specialiștilor, deoarece nu toate zonele și solurile sunt potrivite.

Vedeți mai jos lista localităților unde vor avea loc seminarele gratuite despre cultura alunului:

·        15 mai – Bălți;

·        16 mai – Edineț;

·        17 mai – Orhei;

·        18 mai – Leova

·        21 mai – Nisporeni

·        22 mai – Cahul;

·        22 mai – Comrat;

·        24 mai – Căușeni.

 

Intrarea la seminare este liberă, dar înscrierea este obligatorie la numărul următor de telefon: 079 707071

Agravista


DINAMICA PREȚURI