Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

IARMAROACELE DE PRIMĂVARĂ ORGANIZATE PENTRU PRODUCĂTORII AGRICOLI

La solicitarea ministrului Nicolae Ciubuc, angajații Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au efectuat o analiză a situației privind stocurile de struguri de masă aflate la păstrare în depozitele frigorifice din țară.  Informațiile oferite de specialiști denotă, că în prezent, în frigidere mai sunt circa o mie de tone de struguri. În ce privește stocurile de mere, în frigidere au mai rămas circa 35 mii de tone de mere.

Nicolae Ciubuc a precizat în cadrul unei ședințe la minister că în primul trimestru al anului curent au fost exportate circa 18,9 mii tone de struguri. Potrivit lui, principalele destinații ale exportului de struguri au fost țările membri ale Uniunii Europene și CSI. „Prețul de comercializare a strugurilor pe piețele străine a fost în mediu de circa 0,5 dolari. Pe piața internă  au fost comercializate estimativ 100 de tone. În prezent, la păstrare mai sunt încă o mie de tone de struguri. Dacă ritmul de vânzare pe parcursul lunii aprilie va fi ca cel din luna martie, atunci până la sărbătorile de Paști, stocurile de struguri ce se află la păstrare în  depozitele frigorifice din țară, ar putea fi epuizate” a precizat ministrul Agriculturii.

Totodată, oficialul a precizat că cele mai mari volume de struguri la păstrare se află în raioanele Nisporeni, Ialoveni, Cahul și Strășeni. De asemenea, o parte din strugurii, de calitate neconformă pentru comercializare în stare proaspătă au fost livrați la procesare pentru producerea vinului. Astfel, patru unități vinicole din Cahul, Călărași, Nisporeni și UTA Găgăuzia, au acceptat să prelucreze necondiționat circa 1 200 tone de  struguri.

Tot în cadrul ședinței s-a discutat și despre stocurile de mere aflate la păstrare. Potrivit informațiilor oferite de specialiști, în prezent în frigidere sunt circa 35 mii de tone de mere. Pentru a ajuta producătorii agricoli să își comercializeze producția aflată în stocuri, ministrul Nicolae Ciubuc a solicitat angajaților ministerului să informeze în continuu producătorii despre deschiderea iarmarocului de primăvară în sectorul Râșcani al capitalei, despre disponibilitatea companiilor de procesare și despre oportunităților noilor piețe de desfacere.

Din 13 aprilie, la Chișinău este organizat iarmarocul agricol de primăvară, de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului în colaborare cu Pretura sectorului Râșcani. Astfel, iarmarocul este deschis în fiecare sâmbătă, pe parcursul lunilor aprilie-mai pe strada Miron Costin din sectorul Râșcani (complexul memorial în amintirea ostaşilor căzuţi în războiul din Afganistan).

La iarmaroc sunt invitați să participe toți producătorii agricoli. Aceștia sunt obligați să dețină un certificat de la primărie care să confirme că sunt producători de produse agricole, sau să fie înregistrat ca gospodărie țărănească.

Scopul acestor iarmaroace este ca producătorii să-şi comercializeze produsele agricole direct, iar locuitorii capitalei să procure fructe şi legume la un preţ mai accesibil. Iarmarocul va fi deschis cu începere de la ora 9:00 până seara târziu.

Pentru informații suplimentare contactați:

Direcția politici de producție procesare și reglementarea calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM: 022 220-585

Serviciul politici și reglementări în domeniul produselor sectorul vitivinicol și băuturilor: 022-204-533

MADRM
DINAMICA PREȚURI