Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ANSA INTENSIFICĂ CONTROLUL CARTOFILOR DIN BELARUS

Zilele trecute inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) de la postul de inspecție Tudora, raionul Ştefan Vodă au returnat un lot de cartofi alimentari în cantitate de 21,63 tone importat din Republica Belarus.

În urma controlului fitosanitar și al analizelor de laborator a fost depistat obiectul de carantină pentru țara noastră – Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus sau putregaiul inelar al tuberculilor de cartofi.

Conform legislației naționale, ANSA este obligată să notifice depistarea obiectului de carantină, care este inclus, conform HG nr. 356, în Lista organismelor dăunătoare, plantelor, produselor vegetale şi altor obiecte a căror introducere şi răspândire în țara noastră este interzisă.

Ulterior, ANSA a decis să monitorizeze toate importurile de cartofi din Belarus, cu prelevări de probe și efectuarea încercărilor de laborator la acest obiect de carantină.  Un ordin în acest sens a fost semnat de directorul ANSA, Ion Sula.

Probele vor fi prelevate și sigilate în posturile de inspecție la frontieră și transportate la laborator. Cheltuielile vor fi suportate de posesorii loturilor. În cazul în care rezultatul va fi pozitiv, lotul va fi returnat în țara de expediere.

ANSA

DINAMICA PREȚURI