Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

UE SUSȚINE DEZVOLTAREA RURALĂ PRIN ABORDAREA LEADER

În perioada 2-4 aprilie, la Chișinău a avut loc Conferința LEADER UE-Moldova: „Creăm prosperitate rurală pentru oameni”. Scopul principal al evenimentului a fost de a prezenta și celebra rezultatele obținute în urma implementării abordării LEADER în R. Moldova.

În timpul evenimentului a fost împărtășită experiența LEADER, prezentată și promovată această abordare a UE de dezvoltare rurală. De asemenea, a fost creată o platformă de cooperare între Grupurile de Acțiune Locală (GAL) –  urile din Moldova și reprezentanți ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE).

Conferința a adunat aproximativ 30 de GAL-uri din Moldova, precum și reprezentanți ai diferitor instituții și organizații interesate în împărtășirea experienței LEADER din Moldova și statele membre ale UE.

În cadrul conferinței a fost organizat târgul „Descoperă Moldova rurală”, la care au participat reprezentanți ai GAL-urilor, demonstrându-și rezultatele. E vorba de întreprinderi locale mici sau de familie, înființate cu sprijinul UE în cadrul inițiativei LEADER. În ultima zi a evenimentului au fost organizate vizite în teren la GAL-urile din republică pentru ca participanții să descopere frumusețea zonelor rurale, precum și să prezinte rezultatele activităților LEADER în țara noastră.  

Dezvoltarea mediului rural în Moldova nu trebuie să se limiteze la implementarea noilor tehnologii agricole, iar diversificarea economiei locale este mai avantajoasă, consideră Peter Michalko, șeful Delegației UE, care a participat la eveniment. Potrivit lui, practica europeană LEADER vine să susţină proiectele orientate spre dezvoltarea rurală. „GAL-urile sunt o formă de iniţiativă care pot să ajute această energie şi entuziasm care există în regiuni, să contribuie la dezvoltarea locală. Ei sunt cei care ştiu ce vor oamenii, ce le trebuie acolo unde trăiesc pentru a se bucura de viaţă acolo”, a declarat el.

Secretarul General de Stat, Iurie Ușurelu, a mulțumit ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău pentru suportul acordat dezvoltării sectorului agricol din țara noastră, menționând că: „LEADER – este abordarea complexă cu participarea integră a tuturor cetăţenilor care locuiesc în zona rurală pentru a dezvolta, multiplica şi a transmite generaţiilor următoare cele mai specifice şi inedite tradiţii pe care le avem, fără a uita de aspectul economic”.

Aurelia Bondari, președintele Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală (RNDR), unul din organizatorii conferinței, a declarat că evenimentul abordează mai multe subiecte care deschid noi oportunități de implicare activă și responsabilă a cetățenilor în procesul decizional și impulsionarea inițiativei locale. „Moldova este la etapa inițială în implementarea abordării LEADER și suntem recunoscători și aducem mulțumiri Grupurilor de Acțiune Locală, Asociațiilor Leader și Rețelelor Naționale Rurale, care au manifestat deschiderea de a comunica și transmite experiența proprie acumulată”. Potrivit Aureliei Bondari, RNDR din Moldova este o structură tânără care a fost constituită în 2018, iar Rețeaua LEADER este unul din membrii activi ai acestei rețele, care lansează diverse inițiative și își asumă responsabilități. „Între RNDR și Rețeaua LEADER s-au format relații productive și suntem siguri că această colaborare va fi continuată și va contribui semnificativ la eficientizarea activității ambelor structuri. Mulțumim tuturor pentru interesul sporit față de abordarea LEADER și dorința de implicare în astfel de programe care unesc cetățenii și promovează integrarea comunităților rurale”.

Evenimentul a cuprins discuții în grup și ateliere de lucru, prezentarea studiului de evaluare privind eficiența implementării proiectelor-pilot de dezvoltare locală prin abordarea LEADER, precum și semnarea mai multor acorduri de cooperare importante.

De asemenea, a fost înaintată solicitarea de aderare a Rețelei Naționale LEADER din Republica Moldova la ELARD (Asociația LEADER Europeană pentru Dezvoltare Rurală). Punctul culminant al evenimentului a fost aprobarea declarației comune a  GAL-urilor din Republica Moldova privind consolidarea și implementarea abordării LEADER în Republica Moldova.

*LEADER (din limba franceză acronimul înseamnă legături între acțiuni pentru dezvoltarea economiei rurale) este o metodă a UE pentru a sprijini intervențiile de dezvoltare rurală pe plan local, conduse prin parteneriate incluzive care recunosc resursele și potențialul local. Aceste parteneriate sunt organizate sub forma așa-numitelor Grupuri de Acțiune Locală (GAL-uri), formate din reprezentanți locali ai sectorului public, civic și cel de afaceri. În prezent, în Moldova există peste 30 GAL-uri/inițiative LEADER. În 2016-2018 Uniunea Europeană a sprijinit crearea a 8 GAL-uri pilot în Găgăuzia și Taraclia în cadrul Programului UE-SARD. Rețeaua Națională LEADER a fost înființată în decembrie 2018 de către GAL-urile din Moldova și organizațiile care promovează abordarea LEADER în Moldova.

Sursa: MADRM, Enpard Moldova, Agravista

DINAMICA PREȚURI