Tomasz Krasowski,
consultantul unei companii din Polonia, a vorbit în cadrul Conferinței
Naționale „Legumicultura în spațiu protejat din Moldova: oportunități și
perspective de afacere” despre experiența țării sale în producerea legumelor pe
tot parcursul anului. Potrivit lui, în Polonia cam 1,9 mln de oameni (15 % din
populație) sunt implicați în sectorul agricol. Totalul de ferme agricole în
Polonia este de 1,4 ferme mai mari de 1 ha. Mărimea medie a fermelor este de
10,5 ha. Cea mai mare fermă are 15 000 ha. „În producerea legumelor în
sere utilizăm tehnologii foarte moderne, iar problema este forța de muncă,
adică oamenii care doresc să lucreze în sere. Sunt muncitori care vin din
Ucraina, se plătesc în jur de 5-6 euro pe oră. În ce privește sursele
energetice, utilizăm cărbunele, combustibil lichid”.
Vânzarea se face
cel mai mult spre supermarkete, există rețele foarte mari. De exemplu, în jur
de 60-65 % din roșii și castraveți merg spre aceste rețele de magazine. O altă
parte din produse merg în piețele locale: cam 20-25 %. „Exportăm în jur de
10-20% din legumele cultivate. Spre estul Europei: Ucraina, Belarus,
Republicile Baltice exportăm în jur de 30-40% din volumul legumelor exportate.
Din 2014 Rusia a introdus embargo la produsele noastre. În prezent, spre piața
rusă aproape că nu există export de legume poloneze. Din această cauză, ne-am
reorientat, iar 30-40 la sută din export merge spre țările vestice: Marea
Britanie, Franța, Germania, Țările Scandinave. O anumită cantitate de produse
sunt exportate spre Cehia, Țările Balcanice și Grecia (10-20%)”. Potrivit
expertului, până în 2014 roșiile poloneze erau apreciate pe piața rusă pentru
calitate și deoarece costul de import era mai mic, în comparație cu alte țări. „Dacă
pe viitor această piață va fi iarăși deschisă pentru noi, va fi o oportunitate
bună pentru Polonia. În Rusia există o creșterea mare a producerii locale și nu
este ușor să intri pe această piață”.
Tomasz
Krasowski spune că 50 la sută din roșiile crescute în Polonia, sunt de culoare
roz. „Este o tradiție în Polonia să creștem aceste roșii, nu este ceva nou, iar
principalul soi este Tomimaru Mucho. Alte soiuri pe care le creștem sunt:
Torero, Barteza, Edamso, Admiro, Merlice, Endavour, Belido, Prunus. În ce
privește castraveții, cele mai populare soiuri sunt: Pacto (20-25cm), Media
(20-25cm), Melen (20cm), Mirabelle (10cm)”. Legumele sunt plantate în perioada:
15 decembrie - 30 ianuarie, iar recoltarea începe la sfârșitul lunii martie și
continuă până la finele lunii noiembrie. Densitatea inițială a plantelor este
de 2,5 plante/m2, iar cea finală de 2,5 → 3,2 pl / m2. Utilizarea de CO2 lichid
este de 50-150 t/ha pe an. Unii producători utilizează castraveților, în
calitate de primă cultură, iar roșiile – a doua cultură.
Referitor
la forța de muncă utilizată, Krasowski susține că este nevoie de 5-10 muncitori
pentru 1 ha de roșii/castraveți. Muncitorii sunt mai mult pentru control.
Salariile muncitorilor ajung la 450-550 € pe lună pentru munca în sere. „Este o
problemă cu disponibilitatea forței de muncă. Se pare că oamenii nu prea vor să
lucreze în sere. Munca este destul de grea, uneori este foarte cald. În jur de
60 % din muncitorii care muncesc în sere sunt din Ucraina. Muncitorii din
Polonia se duc în Olanda, astfel că acum nici noi nu avem suficientă forță de
muncă. În prezent economia în Polonia crește, la fel și salariile, așa că mai
puține persoane doresc să lucreze în sere”, conchide specialistul.
Agravista