Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CONFERINȚA NAȚIONALĂ: „NUCICULTURA ÎN MOLDOVA”

Federația Agricultorilor din Republica Moldova (FARM), a organizat joi, 4 aprilie 2019, Conferința Națională „Nucicultura în Moldova: eficiență în producere și marketing". La Conferință au participat peste 100 de producători de nuci, alune și migdale, oficialități și experți în domeniu din Italia, România, Ucraina, R. Moldova. Conferința a fost organizată sub egida Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și a Băncii Europene pentru Dezvoltare și Reconstrucție (BERD).

În cadrul Conferinței Naționale au fost abordate subiecte ce țin de starea actuală și tendințele de dezvoltare a sectorului de nucicultură în Moldova, managementul investițiilor la producerea culturilor nucifere și analiza lanțului valoric, aspecte practice în valorificarea producției de culturi nucifere. Experți din Ucraina și România au analizat sectorul de nuci din țările care le reprezintă și au vorbit despre perspectivele colaborării reciproce cu Moldova.

Alte subiecte abordate s-au referit la criza de supraproducere pe piața mondială de nuci și care sunt nișele pentru Moldova, managementul investițiilor la producerea culturilor nucifere și analiza lanțului valoric, precum și fondarea live
 zilor competitive de nuc.

Andriy Yarmak, expert FAO, Italia, susține că producătorii moldoveni de nuci ar trebui să utilizeze mai activ tehnologii de irigare prin picurare și astfel să sporească productivitatea livezilor, dar și calitatea produselor. „Să vindeți produse de calitate inferioară, la fel este posibil și mai departe, doar că prețurile vor scădea în continuare, ceea ce înseamnă că munca dvs va deveni mai puțin profitabilă”.

Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, prezent la eveniment, a declarat că în republică sunt înființate circa 30 mii ha de plantații de nucifere. „Conferința este o oportunitate pentru a evidenția provocările, a realiza un schimb de opinii în vederea identificării soluțiilor și îmbunătățirii, inclusiv a cadrului legal și a politicilor din sector. Ministerul va elabora un Program Horticol pentru următorii șapte ani, ce va include acțiuni concrete și pentru dezvoltarea ramurii nuciferelor”.

Potrivit lui Oleg Târsână, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din R. Moldova experților, țara noastră este un actor mic, însă important în comerțul mondial cu nuci. Producția globală de nuci în sezonul 2018/2019  este de 2 mln tone și corespunde anilor 2015/2016. În sezonul curent se estimează că Uniunea Europeană va importa mai mult de 310 000 t (nucă în coajă), dintre care Moldova acoperă cca 9% din aceste importuri. Pentru a profita de oportunitățile pieței europene, este necesară o producție calitativă, sortiment adecvat, respectarea cerințelor tehnologice, trasabilitatea și siguranța alimentară a produsului, asocierea producătorilor și implementarea brandului de țară „Moldova walnuts”.

Principalele probleme din sector, experții le consideră: insuficiența plantațiilor  de soiuri productive, insuficiența asocierii  pentru crearea și gestionarea  caselor de spălare, curățire, ambalare şi sortare a nucilor;  lipsa loturilor omogene și a unor lanțuri stabile de colectare și comercializare neorganizată a produselor nucifere, lipsa unei mărci comerciale şi a unui produs  bine definit pentru piețele cheie, lipsa unei strategii complexe de marketing.

DINAMICA PREȚURI