Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CONFERINȚA NAȚIONALĂ „LEGUMICULTURA ÎN SPAȚIU PROTEJAT”

Federația Agricultorilor din Republica Moldova (FARM) a organizat marți, 2 aprilie 2019,  Conferința Națională „Legumicultura în spațiu protejat din Moldova: oportunități și perspective de afacere". La eveniment au participat peste 100 de producători de legume din Republica Moldova, membrii Federației Agricultorilor din Moldova (FARM), reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, FAO și BERD, precum și experți în domeniu din Italia, Polonia,  Ucraina, Republica Moldova.

Specialiștii din cadrul Federației Agricultorilor din Moldova susțin că producerea legumelor în spațiu protejat în R. Moldova constituie puțin peste 4 % din totalul legumelor produse în republică. Recolta globală a legumelor în sere este de 12.7 mii tone în 2017,  cu o creștere nesemnificativă de doar 1.2% față de anul 2016. Vasile Pojoga, expert în cadrul FARM, spune că în ultima perioadă se constată un trend pozitiv de creștere a capacităților de producere a legumelor în spații protejate și un trend de reducere a legumelor cultivate în câmp deschis.

Piața legumelor este supusă fluctuațiilor majore de preţ, precum şi a volumelor vândute. Pentru majoritatea legumelor, perioada de vârf a producerii este vara, preponderent, lunile iulie-august. Sectorul legumicol al republicii cunoaște ani la rând un nivel de stagnare și de reducere a capacităților de producere a legumelor în general. Exportul de legume moldovenești este în stagnare pentru o perioadă destul de mare și se constată o tendință de înrăutățire a dezvoltării sectorului dat. 

Importăm de peste 3 ori mai multe legume decât exportăm și ne este dificil să asigurăm necesitățile interne în perioada rece a anului  (în special la tomate, castraveți, ardei dulci, etc.). În cazul tomatelor se constată o balanță deficitară de utilizare, deoarece nivelul de autoaprovizionare este cca. 80%, iar insuficiența este acoperită prin import preponderent din Turcia (în special în sezonul rece a anului, când nu suntem competitivi la producerea tomatelor în seră prin necesitatea de a le încălzi în RM). Importul este efectuat în special în lunile noiembrie - mai, deoarece fermierii locali nu pot concura cu legumele importate, din lipsa tehnologiilor moderne, iar costurile de încălzire în sere sunt mult mai mari în comparație cu Turcia.

Potrivit lui Andriy Yarmak, consultant FAO, Italia, țara noastră este un mare exportator de fructe, dar nu folosește poziția geografică favorabilă și condițiile climaterice bune pentru dezvoltarea sectorului de seră. „R. Moldova are toate condițiile de producere și chiar de export a legumelor din sere, cel puțin în perioada aprilie – noiembrie. Având în vedere scăderea accentuată a profiturilor în urma producerii merelor, nucilor, prunelor și strugurilor de masă, creșterea legumelor în sere poate aduce profituri semnificativ mai mari, dar necesită investiții și cunoștințe semnificative”.

Totuși, în republică există perspective de dezvoltare a sectorului legumicol. Astfel, ar putea fi extinse suprafețele cultivate cu specii mai puțin răspândite, dar solicitate și introduse în circuitul de consum a unor noi specii. Este necesar dezvoltarea lanțului valoric prin crearea capacităților de păstrare / depozitare, care asigură o durabilitate în dezvoltarea afacerii și competitivitate sporită. Ar fi eficient să fie utilizate raţional  construcţiile de sere de iarnă existente și să fie extinsă producerea răsadurilor în palete până la 75 la sută din necesarul de răsaduri al producătorilor agricoli. De asemenea, este benefică stimularea investiţiilor locale şi străine, în special a celor efectuate în producerea materialului semincer, cultivarea legumelor pe teren protejat, precum şi în sfera de cercetare-dezvoltare a ramurii.

DINAMICA PREȚURI