Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

METEOROLOGII AVERTIZEAZĂ ÎNGHEȚURI PENTRU URMĂTOARELE ZILE

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 3-4 aprilie 2019, Cod Galben de îngheţuri. Astfel, potrivit meteorologilor, în noaptea de miercuri spre joi, se prevăd înghețuri cu intensitatea de minus 1-3 grade Celsius.

Specialiştii SHS afirmă că, pe parcursul lunii aprilie, îngheţurile în aer sunt posibile pe teritoriul ţării în medie până la 20 aprilie, iar la suprafaţa solului – până la sfârşitul lunii.

 „Primăvara, pentru agricultori rămân a fi un pericol eventuale îngheţuri sau grindină. Schimbările climatice afectează considerabil ciclul natural. Dar, îndeosebi sunt catastrofale îngheţurile de la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, îndeosebi pentru producătorii din sectorul de pomicultură, pentru că în acea perioadă procesul de vegetaţie este aproape finalizat, iar roada ar putea fi compromisă”, a explicat şeful Direcţiei politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală, Vasile Şarban.

Potrivit specialiștilor SHS, îngheţurile prognozate nu vor afecta valorile termice din timpul zilei. Astfel, pe parcursul săptămânii curente, mercurul termometrelor se va ridica până sub 20 de grade Celsius. Tradiţional, mai cald va fi la sud şi cu 2-3 grade mai frig, la nord. În mare parte a ţării precipitaţii nu se prevăd, cu excepţia raioanelor de nord, unde, începând de sâmbătă, 6 aprilie, izolat se aşteaptă ploi de scurtă durată.

MADRM

DINAMICA PREȚURI