Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CARE SUNT PLANTELE ORNAMENTALE CRESCUTE ÎN MOLDOVA

Douăzeci de agenți economici din Republica Moldova cultivă plante ornamentale pe o suprafață totală de aproximativ opt hectare de teren deschis, în nouă raioane ale țării.

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, se menționează că agenții economici cultivă diverse specii de crizanteme, eustoma, alstoemeria, crini galbeni. Lalelele, gladiolele și zambilele sunt și ele populare. Agricultorii moldoveni cultivă și narciși, hibiscus, petunii, hortensii sau iepurar.

Florile pe teren deschis cresc în raioanele Ialoveni, Orhei, Sîngerei, Strășeni, Stefan Vodă, Criuleni, Drochia, Dubăsari și Glodeni.

Potrivit ANSA, pe parcursul ultimilor trei ani, flori tăiate sau flori în ghiveci moldovenești în cantități comerciale nu au fost exportate.

În conformitate cu prevederile Legii cu privire la protecţia plantelor şi la carantina fitosanitară, toti operatori de plante și produse vegetale sunt obligații să se înregistreze în Registrul fitosanitar. Înregistrarea se realizează în baza cererii depuse la subdiviziunea teritorială ANSA din raza sa de activitate.

Republica Moldova mai și importă multe flori. Anul trecut a importat 2,8 milioane de trandafiri, preponderent din Columbia și Ecuador. Este practic cu un milion mai mult faţă de crizanteme, care ajung în Moldova din Olanda și Ecuador. Garoafele sunt mai puține: 1,4 milioane în 2018 și sunt aduse din Turcia și Columbia.

Dacă în cazul trandafirilor şi crizantemelor volumul importat în 2018 a crescut faţă de 2016, cu circa 400 de mii, în cazul garoafelor, importurile au scăzut, cu circa 300 de mii.

Anul trecut au fost importate și circa 41 de mii de crini, preponderent din Olanda şi Ecuador, dar şi 17 mii de bucăți de orhidee, din Olanda şi Thailanda.

Cele mai multe flori au fost importate în luna februarie, cu o valoare totală de peste 900 de mii de dolari, iar cele mai puţine în luna iunie, în valoare de circa 100 de mii de dolari.

Sursa: IPN, BNS

DINAMICA PREȚURI