Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PROGRAMUL DE DEZVOLTARE A HORTICULTURII, SUPUS DISCUȚIILOR PUBLICE

Primul document de politici în domeniul horticulturii din Republica Moldova din ultimii ani, a fost elaborat recent. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova au inițiat discuții publice a proiectului Programului de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2019-2025.

În ziua de 5 martie, la discuții despre acest program au fost invitați reprezentanți ai mediului de cercetare din domeniu, instituții publice și antreprenori agricoli pentru a veni cu propuneri care vor contribui ajustarea obiectivelor și activităților la situația reală din sector. Activitățile propuse în proiectul Programului de dezvoltare a urmează să contribuie la “creșterea competitivității sectorului agroalimentar, prin restructurarea și modernizarea pieței”, obiectiv stabilit în Strategia Națională de dezvoltare agricolă și rurală pentru anii 2014 – 2020.

Secretarul de Stat în domeniul produselor de origine vegetală, Vasile Luca, a vorbit în cadrul evenimentului despre realizările în sector în anul 2018, dar și despre principale provocări, menționând că: ” Volumul horticol general in 2018 a fost de circa 730 mii tone. Un program strategic este si mai necesar urmare a anului 2018 care a fost unul complicat și a scos în relevanță multiple provocări din sector. Acest program va sta la baza programelor de subvenționare a sectorului pentru anii următori. Sectorul horticol este unul foarte important pentru economie deoarece furnizează produse alimentare pentru consum intern, dar și livrează produse pentru export”.

Conform documentului, implementarea activităților propuse va permite ca până în 2025  să sporească competitivitatea produselor horticole, să accelereze investițiile și inovațiile în domeniul horticol, să formeze forță de muncă competitivă și să asigure un mediu de afaceri competitiv. De asemenea, în perioada anilor 2019-2025 sectorul horticol în Republica Moldova va avea un trend pozitiv de dezvoltare, deoarece se prognozează creșterea volumului producției horticole cu 123% în anul 2025 în comparație cu anul 2017, dat fiind modernizarea continuă a tehnologiilor aplicate. Totodată importul de producție horticolă se va reduce cu 25.6% pentru aceeași perioadă de referință și se vor limita la asigurarea cu legume tradiționale pentru sezonul rece (ardei, roșii și castraveți) și unele fructe pentru asigurarea gamei sortimentale premiu în retail.”, se menționează în document.

Proiectul programului prevede alocarea eforturilor considerabile pe sporirea exportului de producție horticole, care cantitativ și valoric ar urma să crească de la 295 milioane USD în anul 2019 – la 618 milioane USD în anul 2025. Creșterea prognozată a exportului se bazează pe diversificarea cât mai rapidă a piețelor de export și a prețurilor avantajoase.

Conform estimărilor, din punct de vedere al investițiilor necesare pentru dezvoltarea durabilă a sectorului horticol autohton pentru anii 2019-2025 sunt necesare estimativ 14 miliarde de lei. Cele mai mari investiții sunt preconizate în infrastructura post-recoltare care până în 2025 vor fi de circa 7 miliarde de lei.

După consultarea Programului de dezvoltare a horticulturii pentru anii 2019-2025 cu toți factorii interesați, documentul va fi transmis pentru aprobare Guvernului.

 Sursa: MADRM

DINAMICA PREȚURI