Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

EXPORTĂM MAI PUȚINI STRUGURI DE MASĂ ÎN RUSIA

Moldova pierde treptat poziția de unul din cei mai mari exportatori de struguri de masă pe piața rusă. Concurența este mare din partea unor țări precum Uzbekistan și India, care depășesc țara noastră la cota de export a acestui produs în Rusia.

Ponderea strugurilor de masă moldovenești pe piața rusă a scăzut de la 11% în 2017, la puțin peste 9% în 2018. Anul trecut, potrivit estimărilor experților EastFruit, Moldova a furnizat aproximativ 35 mii de tone de struguri de masă în Rusia, ceea ce constituie cu 27% mai puțin decât în ​​2017. În același timp, câștigurile din exportul strugurilor a scăzut aproape proporțional. Pentru Moldova, piața rusă rămâne principala destinație pentru exportul strugurilor de masă, deși a crescut cota de export spre țările UE.

Rusia a micșorat în 2018 cifra totală de import în ce privește strugurii de masă. Totuși, această scădere este nesemnificativă, în comparație cu scăderea importurilor de struguri din Moldova. Drept urmare, ponderea strugurilor de masă moldovenești pe piața rusă a scăzut de la 11% în 2017 la puțin peste 9% în 2018.

Unul dintre principalele motive ale scăderii aprovizionării cu struguri din Republica Moldova în Rusia a fost creșterea concurenței pe această piață cu  furnizori din Uzbekistan și India. Uzbekistanul a depășit, în general, Moldova în clasamentul furnizorilor de struguri de masă, înlocuind țara noastră în primele trei locuri. Livrările de struguri de masă din Uzbekistan către Rusia în 2018 au crescut cu 29%, iar livrările din India - cu 15%. Astfel, India a devenit al doilea mare furnizor de struguri de masă pentru Rusia după Turcia.

Trebuie de remarcat faptul că Uzbekistanul furnizează struguri la un preț destul de scăzut, ca și Moldova, care deține, în general, recordul de unul din cei mai mari exportatori din lume cu cele mai mici prețuri pentru struguri.

Între timp, într-o situație neplăcută s-au pomenit producătorii care au depozitat struguri de masă. Potrivit lui Ion Sula, președintele Asociației producătorilor de struguri de masă din Costești, producătorii sunt nevoiți să angajeze lucrători pentru o nouă sortare manuală a strugurilor din frigidere în vederea evitării pierderilor mari de produse. Cu toate acestea, această acțiune afectează calitatea strugurilor. Din cauza manipulării mecanice a boabelor, învelișul de ceară este parțial șters, aspectul lor se deteriorează și, prin urmare, prețul scade.

Producătorii de struguri susțin că, în ultima perioadă, a scăzut cererea de struguri moldovenești pe piața rusă, dar și pe piețele din țările Uniunii Europene. Prețul soiului de struguri Moldova, destinat exportului, a scăzut până la 7-8 lei/kg. O perioadă mai bună a fost în timpul sărbătorilor de iarnă, când cei mai calitativi struguri s-au vândut pe piața internă. Atunci comercianții cumpărau strugurii de la producători cu un preț relativ ridicat - până la 12 lei/kg.

Sursa www.east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI