Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

SECTORUL DE LAPTE VA AVEA UN PROGRAM NAȚIONAL DE DEZVOLTARE

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul Programului ENPARD, a elaborat Programul Național de dezvoltare a sectorului de lapte în Republica Moldova pentru perioada 2019 – 2030. Săptămâna trecută, reprezentanţii ministerului, au organizat  consultări publice pe marginea prevederilor documentului.

Ședința de lucru a fost prezidată de Secretarul de Stat, responsabil de domeniul politicilor produselor de origine animalieră, Veaceslav Cernat, care a menționat problemele din sector şi a făcut referință la importanța socială și economică a sectorului de lapte ca sursă de produse alimentare cu valoare biologică superioară.

El a declarat că acest sector reprezintă o sursă de produse alimentare cu valoare biologică superioară.. „Pentru noi este prioritar să stimulăm investiţiile pentru: crearea fermelor de bovine, utilizarea tehnologiilor moderne de întreținere, nutriție și exploatare a animalelor, precum şi sporirea semnificativă a productivității și obținerea unui produs competitiv, atât pe piața internă, cât și pe piețele de export. Programul elaborat propune acţiuni de dezvoltare a sectorului în următorii zece ani”, a subliniat Secretarul de Stat, Veaceslav Cernat, în cadrul discuţiilor.

Potrivit reprezentanţilor ministerului documentul reflectă o analiza detaliată a situației în sectoarele de producere și procesare a laptelui, inclusiv tendințele actuale înregistrate în ultimii ani, precum şi propuneri acţiuni pentru redresarea situaţiei în domeniu.

Reprezentanții societății civile, ai mediului de afaceri, mediului științific și ai asociațiilor de profil, care au participat la consultări, au fost de acord cu datele privind situaţia la zi în sector şi cu obiectivele şi acţiunile stabilite pentru a asigura o dezvoltarea sustenabilă și durabilă a sectorului de lapte în Republica Moldova, concomitent prezentând unele propuneri concrete.

La final participanţii au conchis că printr-o cooperare eficientă dintre instituţiile statului, producători şi mediul de afaceri vor fi create premisele necesare unei dezvoltări durabile a sectorului de lapte, atât pentru piaţa autohtonă, cât şi pentru piața externă.

Sursa: MADRM, ENPARD Moldova

DINAMICA PREȚURI