La finele anului
trecut, pe piața europeană au fost probleme cu realizarea perelor. Chiar în
lunile în care, de obicei, fructele se vând bine, anul trecut nu s-a reușit
acest lucru, din cauza vremii deosebit de calde din Europa.
„Vremea uscată și
caldă din Europa a provocat probleme serioase în sectorul fructelor. Vremea
caldă a permis oamenilor să se simtă mai mult ca în lunile de vară și, prin
urmare, să mănânce ca în timpul verii ”, susține Tony Derwael, unul dintre
proprietarii companiei belgiene BelExport, anunță EastFruit cu refererire la
FreshPlaza.
Potrivit
specialistului, în acest sezon recolta de fructe a fost cu 20% mai mare decât
se aștepta. Aproximativ jumătate din recoltă este de obicei vândută în
septembrie, octombrie și noiembrie. În cele mai bune luni de comercializare a
fructelor, producătorii nu au reușit să vândă suficiente fructe din cauza
timpului cald. „Cererea de fructe a scăzut, iar tensiunea pe piață a crescut.
Acest lucru se datorează surplusului de fructe pe piață. Acest fapt, la rândul
său, a condus la o scădere a prețurilor. În timpul perioadei de înflorire și diviziune
celulară, vremea a fost ușoară. Din acest motiv, merele noastre au devenit prea
mari. În schimb, perele nu au atins dimensiunea dorită, din cauza timpului
uscat și cald. Cu toate acestea, chiar și perele mari nu se vând la fel de bine
ca înainte. Aceasta înseamnă că oferta depășește cererea”, continuă Tony
Derwael.
Potrivit lui,
decembrie este întotdeauna o lună dificilă pentru vânzările mari de fructe, cu
excepția produselor de nișă și a produselor exotice. „Ar fi minunat dacă vremea
rece va dura mai mult timp. Este perioada perfectă pentru a vinde fructe”,
consideră Derwael.
După el, este
dificil de prezis ce se va întâmpla în sezonul următor. „De obicei, după o
asemenea recoltă îmbelșugată cum a fost în 2018, următoarea roadă este mai
modestă. Cu toate acestea, copacii arată destul de bine”, explică Derwael, care
consideră că suprafața cultivată cu mere și pere continua să crească în Europa
de Est. Totuși, este dificil să se prevadă care va fi recolta pentru anul
următor. „Poate că vremea va fi favorabilă sezonul viitor”, conchide Tony
Derwael.
O prognoză privind
recolta de pere din anul 2019 a fost făcută și publicată de USDA (Departamentul
Agricol al SUA). Potrivit specialiștilor, recolta brută de pere în lume în
acest sezon va scădea cu 15% comparativ cu sezonul 2017/2018 și se va ridica la
19,4 milioane de tone. Aceste cifre sunt cele mai mici din ultimii 10 ani.
Ultima dată când recolta brută de pere a fost sub nivelul de 20 de milioane de
tone a fost sezonul anilor 2008/2009.
Sursa: EastFruit