Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PROBLEME LA REALIZAREA PERELOR, PE PIAȚA EUROPEANĂ

La finele anului trecut, pe piața europeană au fost probleme cu realizarea perelor. Chiar în lunile în care, de obicei, fructele se vând bine, anul trecut nu s-a reușit acest lucru, din cauza vremii deosebit de calde din Europa.

„Vremea uscată și caldă din Europa a provocat probleme serioase în sectorul fructelor. Vremea caldă a permis oamenilor să se simtă mai mult ca în lunile de vară și, prin urmare, să mănânce ca în timpul verii ”, susține Tony Derwael, unul dintre proprietarii companiei belgiene BelExport, anunță EastFruit cu refererire la FreshPlaza.

Potrivit specialistului, în acest sezon recolta de fructe a fost cu 20% mai mare decât se aștepta. Aproximativ jumătate din recoltă este de obicei vândută în septembrie, octombrie și noiembrie. În cele mai bune luni de comercializare a fructelor, producătorii nu au reușit să vândă suficiente fructe din cauza timpului cald. „Cererea de fructe a scăzut, iar tensiunea pe piață a crescut. Acest lucru se datorează surplusului de fructe pe piață. Acest fapt, la rândul său, a condus la o scădere a prețurilor. În timpul perioadei de înflorire și diviziune celulară, vremea a fost ușoară. Din acest motiv, merele noastre au devenit prea mari. În schimb, perele nu au atins dimensiunea dorită, din cauza timpului uscat și cald. Cu toate acestea, chiar și perele mari nu se vând la fel de bine ca înainte. Aceasta înseamnă că oferta depășește cererea”, continuă Tony Derwael.

Potrivit lui, decembrie este întotdeauna o lună dificilă pentru vânzările mari de fructe, cu excepția produselor de nișă și a produselor exotice. „Ar fi minunat dacă vremea rece va dura mai mult timp. Este perioada perfectă pentru a vinde fructe”, consideră Derwael.

După el, este dificil de prezis ce se va întâmpla în sezonul următor. „De obicei, după o asemenea recoltă îmbelșugată cum a fost în 2018, următoarea roadă este mai modestă. Cu toate acestea, copacii arată destul de bine”, explică Derwael, care consideră că suprafața cultivată cu mere și pere continua să crească în Europa de Est. Totuși, este dificil să se prevadă care va fi recolta pentru anul următor. „Poate că vremea va fi favorabilă sezonul viitor”, conchide Tony Derwael.

O prognoză privind recolta de pere din anul 2019 a fost făcută și publicată de USDA (Departamentul Agricol al SUA). Potrivit specialiștilor, recolta brută de pere în lume în acest sezon va scădea cu 15% comparativ cu sezonul 2017/2018 și se va ridica la 19,4 milioane de tone. Aceste cifre sunt cele mai mici din ultimii 10 ani. Ultima dată când recolta brută de pere a fost sub nivelul de 20 de milioane de tone a fost sezonul anilor 2008/2009.

Sursa:  EastFruit

DINAMICA PREȚURI