În timpul sărbătorilor de
iarnă, în rețelele comerciale din republică au ajuns o cantitate mare de prune
din frigiderele întreprinderilor agricole. Însă prețul, chiar și pentru
fructele aparent fără defect ale soiului Angelino, nu depășea 6-7 lei / kg (angro)
și 14-17 lei / kg (cu amănuntul). În lunile octombrie-noiembrie 2018 prețul la prunele
Angelino a fost mai mare cu 15-20%.
Totuși, aspectul
prezentabil nu garantează calitatea superioară a produsului. Potrivit lui
Andrei Cumpănici, specialist al proiectului APM / USAID, de obicei atunci când
are loc manipularea și depozitarea adecvată a fructelor după recoltare și
păstrarea în frigidere cu atmosferă controlată, prunele de soi Angelino pot
să-și păstreze calitățile înalte până în februarie.
Toamna trecută,
recoltarea a avut loc în regim de urgență, adeseori încălcându-se termenii și
condițiile de păstrare în frigidere. Drept rezultat, după scoaterea prunelor
din frigidere, pulpa fructelor se oxidează rapid și se întunecă la culoare.
Prin urmare, perioada de viață a fructelor se micșorează considerabil.
La sfârșitul lunii
decembrie, reprezentanții unor întreprinderi agricole s-au adresat administratorilor
unor fabrici de conserve și de uscare a fructelor, solicitând relansarea
liniilor de producție și acceptarea fructelor rămase în frigidere, chiar și la
un preț minimal. Însă, negocierile nu au dat rezultate. Procesatorii au
declarat că relansarea producerii în perioada timpului nefavorabil care s-a
înstalat în republică, nu este rentabilă.
Sursa: east-fruit.com