Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

NUMĂRUL CAZURILOR DE RABIE A CRESCUT CONSIDERABIL

Numărul cazurilor de rabie înregistrate în anul 2018 este cu 54% mai mare în raport cu anul 2017. În anul 2018 cazuri de rabie umană nu au fost înregistrate. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a crescut atât numărul animalelor diagnosticate cu rabie – de la 49 până la 91, cât și numărul de teritorii administrative afectate – de la 25 până la 29.

Rabia a fost identificată la 21 de animale sălbatice și la 70 de animale domestice. În condițiile Republicii Moldova virusul rabic este menținut de populația de vulpi, în special, pentru că nu se întreprind măsuri permanente de diminuare a numărului acestora.

Conform datelor statistice, anual, în instituțiile medicale din republică se înregistrează până la 5000 persoane agresate de diferite categorii de animale, o mare parte dintre ele fiind supuse tratamentului preventiv antirabic pentru a le salva viața.

În cazul în care persoana este agresată de orice animal trebuie să spele rana cât mai curând posibil cu săpun sub apă curgătoare, să o prelucreze cu tinctură de iod și să solicite asistența medicală. Asistenta antirabică, inclusiv vaccinarea curativ-profilactică contra rabiei se acordă gratuit fiecărei persoane la necesitate.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pentru a micșora numărul mare de cazuri de rabie la animale, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, cât și Societatea Vânătorilor și Pescarilor ar trebui să încurajeze vânatul nelimitat al vulpilor. Totodată, Agenţia Naţională pentru Siguranța Alimentelor trebuie să asigure imunizarea contra rabiei a animalelor de companie, iar autoritățile publice locale să întreprindă măsuri de vaccinare a animalelor fără stăpân.

Rabia sau turbarea este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central, creierul și măduva spinării, atât la animale, cat și la oameni. Virusul se poate transmite prin salivă. Oamenii pot dobândi boala în urma mușcăturilor, atât de la animale sălbatice, cât și domestice infectate. Persoana care a intrat în contact cu un animal bolnav de rabie, a fost rănit sau mușcat, trebuie să se adreseze la medic pentru a fi vaccinat.

Sursa: IPN 

DINAMICA PREȚURI