Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

REZULTATELE SUBVENȚIONĂRII PRODUCĂTORILOR AGRICOLI

Legea bugetului de stat pentru anul 2018 a prevăzut pentru Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli o sumă de 900 mln. lei. Din suma totală, 633 mln. lei au constituit finanțarea cererilor producătorilor agricoli, depuse pe parcursul anului curent, aferente măsurilor de sprijin, iar o sumă de 220 mln. lei a fost achitată pentru restanțele față de cererile fermierilor din anul trecut. Totodată, din suma totală pentru anul curent a fost achitată contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului și cheltuielile de administrare a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

Anul curent, în cadrul AIPA au fost depuse circa 7352 de cereri de finanțare, în valoare totală de peste 1 mld lei. Cele mai multe solicitări sunt înregistrate în cadrul măsurilor privind stimularea investițiilor pentru procurarea tehnicii agricole (2243 cereri), precum și stimularea creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale și instituțiile financiare nebancare (1887 cereri), dezvoltarea plantaților multianuale înființate: prun, măr, cireș, cais și vișin, plantații de viță-de-vie și culturi bacifere, diverse echipamente de procesare a fructelor, legumelor, cerealelor, inclusiv carne, lapte, mierii de albini, agricultura ecologică, etc.

Principalele succese obținute grație subvențiilor din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, țin de atragerea investițiilor în sectorul agroindustrial în valoare de peste 6 mlrd. lei, fiind create cca 4635 locuri de muncă, dintre care o pondere de 65% le revine bărbaților, iar o pondere de 35% sunt ocupate de femei.

În urma estimărilor efectuate referitor la investițiile pe zone geografice, pe parcursul perioadei de de referință, s-a atestat o activitate economică practic proporțională în toate zonele geografice ale țării. Cele mai active raioane la capitolul solicitări de subvenții s-au evidențiat raioanele Cahul, Comrat și Hâncești, iar cele mai pasive fiind Bălți cu un număr de 8 solicitări, urmat de Chișinău – 61 de solicitări. Cea mai mare sumă solicitată a fost înregistrată în r-nul Cahul însumând cca 63,5 milioane lei pentru 506 solicitări, urmat de r-nul Comrat cu cca 53,8 milioane lei.

Numărul dosarelor respinse/retrase rămâne constant comparativ cu anul 2017, acesta fiind un indicator bun al responsabilizării producătorilor agricoli, dar și un rezultat pozitiv al campaniilor ample de informare desfășurate de  AIPA pe parcursul anului 2018.

Sursa: AIPA

DINAMICA PREȚURI