Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

POMICULTORII DISCUTĂ DESPRE PROBLEMELE DIN SECTOR

În jur de 150 de pomicultori din țară, dar și experți în domeniul producerii fructelor și agenți economici din unele țări europene, s-au întâlnit astăzi în cadrul unei conferințe. Discuțiile s-au referit la piața fructelor din Republica Moldova, tehnologiile și inovațiile din domeniu, precum și oportunitățile de a cuceri noi piețe de desfacere.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a declarat că este necesar de investit în infrastructura post recoltare, inclusiv prin mărirea subvențiilor în construcția depozitelor frigorifice, diversificarea activităților de procesare și extinderea productivității plantațiilor multianuale.

Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, a menționat că piețele noastre principale de desfacere,  cum ar fi Rusia și Belarus, sunt suprasaturate. „Producem cu 2% mai mult în fiecare an, iar consumul crește cu 7%, astfel trebuie să facem față solicitărilor. Cred că, trebuie să ne învățăm a comercializa”.

În cadrul conferinței au fost abordate subiecte ce țin de piața fructelor din Republica Moldova 2018; tehnologii și inovații în producerea fructelor; inovații și abordări noi în domeniul fertilizării, irigării și protecției integrate contra bolilor și dăunătorilor; inovații în tehnologiile post-recoltare și procesare a fructelor; marketingul fructelor proaspete. Alte subiectele abordate au fost axate în special pe problemele și provocările privind exportul de fructe moldovenești, dar și pe înlăturarea lacunelor care împiedică fructele moldovenești să fie mai competitive pe piețele externe.

Republica Moldova deține, în prezent, 52 mii hectare meri, 22,5 mii ha pruni, 7,8 mii ha piersic, 9,1 mii ha cireș/vișin, 4,2 mii ha cais. În anul curent producătorii de fructe au obținut cea mai mare recoltă de mere– 600 mii tone. Au fost recoltate 115 mii tone de prune, 19, 5 mii tone de cireșe, 16 mii tone de caise și 8 mii tone de piersici. 

Sursa: MADRM

DINAMICA PREȚURI