Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PERSPECTIVELE SECTORULUI DE POMUȘOARE ÎN R. MOLDOVA

Alexandru Yarechenko, specialist al Asociației Horticole ucrainene, susține că utilizarea eficientă a condițiilor climatice, poziționarea favorabilă față de unele piețe de desfacere, precum și sprijinul financiar și informativ al proiectelor naționale și internaționale, ar putea duce la o dezvoltare de succes al sectorului de pomușoare în R. Moldova.

El a atras atenția producătorilor agricoli asupra prezenței așa-numitelor nișe sezoniere, referindu-se la cultivarea căpșunilor. „Este unul dintre produsele care sunt solicitate pe piață. Cerere există pentru căpșuni în stare proaspătă, cât și prelucrate. Alegerea soiurilor este foarte mare, iar pentru diferite condiții de creștere puteți alege cel mai adaptat soi. Clima pe care o aveți aici vă ajută să intrați primii pe piață. Mă refer nu doar la căpșuni, dar și la alte pomușoare. Avantajul dvs este că puteți veni primii pe piață. Nimeni din regiune nu poate concura la acest capitol cu fermieri moldoveni. Profitați de acest avantaj la maximum”, spune Yarechenko.

Expertul consideră că nu vom putea dezvolta sectorul fără a investi în tehnologiile post-recoltare. „Nu veți putea vinde produse fără manipulările post-recoltare. Ambalarea, sortarea, marketingul - toate acestea sunt puncte extrem de importante în acest caz”. Cooperarea producătorilor mici și mijlocii este foarte importantă pentru dezvoltarea afacerilor. „Este o problemă pentru Moldova, dar și Ukraina, să cooperăm între noi. Sunt convins că mai devreme sau mai târziu vom înțelege necesitatea cooperării. În caz contrar, producătorii mici pur și simplu nu vor supraviețui în condițiile în care piața este suficient de saturată cu produse”, spune Yarechenko.

În ce privește alte pomușoare, cum ar fi zmeura, expertul consideră că are potențial, doar dacă vorbim despre calitate superioară. O nișă de dezvoltare pentru acest produs, ar fi segmentul ecologic. „Zmeura ecologică este un domeniu foarte promițător. Este o piață separată, nu ar trebui să fie confundată cu piața tradițională de pomușoare. Necesită o atenție specială, iar pe acest segment nu există fluctuații cu privire la sezonalitate, deoarece totul este mult mai stabil aici”, a menționat specialistul.

De asemenea, potrivit lui Yarechenko, avem condițiile climaterice ideale pentru cultivarea murelor pe teren deschis. În ceea ce privește exportul de mure, este puțin mai dificil,  deoarece este necesar să selectați soiurile cele mai bine de transportat. Referitor la afine, condițiile climatice ale Moldovei sunt destul de acceptabile atunci când aceste pomușoare sunt crescute pe teren deschis. El spune că aceste pomușoare sunt favorabile pentru a fi cultivate și vândute chiar pe piața internă, care ar putea să consume o parte bună din acest produs.

În ceea ce privește caprifoiul, după cum a remarcat Alexandru Yarechenko, condițiile climatice din Moldova pentru aceste pomușoare nu sunt cele mai favorabile. „Acestei culturi nu-i place căldura cu toate consecințele care decurg din ea. În viitor,  este posibilă cultivarea celor mai adaptate soiuri pentru climatul țării”, a concluzionat el.

Detalii puteți vedea la linkul de aici

DINAMICA PREȚURI