Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CONFERINȚA NAȚIONALĂ „FRUCTELE ȘI POMUȘOARELE MOLDOVEI”

Conferința Națională, „Fructele și pomușoarele Moldovei – eficiență în producere și marketing”, organizată de Federația Agricultorilor din Moldova (FARM), a adunat astăzi la Chișinău peste 100 de producători și exportatori de fructe și pomușoare din R. Moldova.

Evenimentul este organizat cu suportul Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). În cadrul Conferinței sunt prezentate diverse studii ale experților în domeniu din țara noastră și de peste hotare. Subiectele abordate se referă la situația actuală și provocările sectorului de fructe și pomușoare, potențialul și perspectivele economice, cerințele și specificul piețelor externe, noile tehnologii de producere, depozitare și împachetare a merelor și pomușoarelor.

Prezentarea lui Andriy Yarmak, economist în cadrul Departamentului de investiții, FAO, Italia s-a referit la tendințele pieței mondiale a merelor și pomușoarelor. Expertul consideră că scade cererea globală pentru mere și trebuie găsite alte soluții pentru ca fructele să își găsească locul lor pe piețele de desfacere. Potrivit lui Yarmak, piața mondială a merelor continuă să stagneze, iar producția continuă să crească, volumul comerțului mondial cu măr nu a crescut deja de 6 ani. Merele nu mai sunt solicitate nici pentru suc, deoarece scade nivelul de consum al acestui produs. Concentratul de suc nu mai este considerat util pentru consumatori. Prin urmare, pe viitor va scădea interesul procesatorilor pentru merele industriale, din care se produce suc.

De asemenea, expertul consideră că țara noastră este dependentă de piața rusă și avem puțină experiență de export în afara CSI. Prin urmare, este necesar de a regândi complet abordările în afacerea cu fructe, începând cu soiurile pe care le cultivăm, apoi modul de depozitare, ambalare și tot ce ține de marketing. Yarmak susține că producătorii agricoli trebuie să înțeleagă că rivalul lor nu sunt alți producători, dar furnizorii de mere din țările învecinate. După el, eventuale piețe de desfacere a merelor sunt țările unde acest fruct este exotic, sau țările unde populația are venituri mari, dar unde nu se cultivă mare. Cu alte cuvinte, aproape toate țările din Asia, dar și Africa poate fi luată în considerare.

Eugeniu Gudumac, specialist în producerea fructelor, Proiectul USAID, APM, a vorbit despre perspectivele sectorului fructelor în Moldova și care sunt oportunitățile de investiții. Potrivit lui, pentru rezultate bune în viitor este necesar de trecut treptat de la tehnologiile clasice la cele moderne aplicate în producerea fructelor. Ne referim aici la îmbunătățirea procesului de recoltare a fructelor, instalarea sistemelor de irigare prin picurare, înlocuirea treptată a livezilor clasice cu cele moderne și certificarea producției conform standardelor internaționale. Este important să acordăm atenție la îmbunătățirea calității materialului săditor pomicol și să utilizăm soiuri ale căror fructe sunt cerute pe piețele de export în procesul de producere a materialului săditor. După el, este nevoie să înființăm livezi  moderne/superintensive cu soiuri ce sunt cerute pe piețele de export. Avantajele ar fi: recoltă înaltă la hectar; calitate superioară a fructelor; fructe identice după dimensiune și greutate în coroana pomilor etc.

Dmitri Dodică, expert național în producerea pomușoarelor a vorbit despre starea actuală și tendințele de dezvoltare a sectorului de pomușoare pe plan mondial și în Moldova. Potrivit lui, cele mai vândute 3 tipuri de ,,fructe moi” pe piața internațională sunt: căpșunile, zmeura și afinele. Cele mai interesante fructe de nișă sunt: murele, coacăza roșie și agrișul. Cei mai mari consumatori de pomușoare în UE sunt: Germania, Franța, Marea Britanie, Belgia. Piața asiatică de producere a  pomușoarelor crește cel mai intens în lume. Pentru R. Moldova, anul 2018 a fost un an mediu favorabil pentru producătorii de pomușoare, cu unele excepții la cultura zmeurului, murului și goji. Agrișul a trecut în categoria culturii de ,, nișă”. Au intrat în fructificare plantatiile de cătină albă, aronie și goji - o perspectivă pentru  producători și exportatori. Pentru prima dată în 2018 au fost exportate fructele de goji și cătină albă, în volum total de  50 t, dintre care 45 t în stare congelată. Astfel, gama  pomușoarelor exportate în stare proaspătă s-a mărit de la 4 la 6 tipuri: căpșuni, zmeură, coacăză, mure, goji și cătina albă. În 2018 exportul de pomușoare a crescut cu 64% și a constituit 2800 t, sau cu 1000 t mai  mult față de anul 2017.

Conferința își continuă lucrările cu două seminare practice unde se discută despre tehnologiile de producere a pomușoarelor – de la cultivare până la export și merele și perele de calitate pentru export: specificul producerii, depozitării și a marketingului. Vom reveni cu detalii.

Fișiere atașate

DINAMICA PREȚURI