Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PRODUCĂTORII MOLDOVENI AȘTEAPTĂ CREȘTEREA PREȚURILOR LA MERE

Unul din marii producători de fructe din Moldova creează propriul său brand de mere pentru export și așteaptă creșterea prețurilor la mere în luna ianuarie 2019. Ion Chilianu, conducătorul întreprinderii Codru ST din Strășeni susține că va exporta fructe în Orientul Apropiat și Rusia, la finele lunii decembrie, începutul lui ianuarie 2019. Merele vor fi sortate și ambalate într-un ambalaj modern, de calitate superioară cu denumirea „Codru”.  Deși, în acest moment, întreprinderea nu are contracte pentru livrarea unor cantități mari de fructe, ei speră că în acea perioadă, merele vor fi solicitate.

În prezent, întreprinderea a pus la păstrare în frigidere în jur de 5 mii tone de mere de diferite soiuri, printre care: Idared, Simirenko, Mutsu și Gala. Calitatea fructelor puse la păstrare, susțin ei, este înaltă. Potrivit reprezentanților Codru ST, calitatea superioară a fructelor nu este stabilită doar de condițiile de păstrare din frigidere, dar și de tehnologiile de creștere și recoltare a merelor. Codru ST dispune de 500 de ha de livezi și vii și cultivă, în special, mere, prune și struguri soiuri de masă. Întreprinderea mai are 500 de ha cu cereale și oleaginoase, și chiar  propria pepinieră. Toate producția întreprinderii este certificată după standardele Global G.A.P.

Din declarațiile reprezentanților marilor întreprinderi producătoare de fructe din republică, cele mai mari cantități de mere spre export, în special, spre Rusia, vor fi amânate pentru luna decembrie, sau ianuarie 2019. Experții moldoveni consideră că atunci pe piața rusă rezervele de mere din China și țările din emisfera sudică, vor fi minime.

Totuși, experții EastFruit consideră aceste speranțe neîntemeiate, deoarece țările din Emisfera Sudică se opresc din livrat mere în Rusia în perioada august-septembrie, odată cu începutul colectării merelor în Moldova și le reiau în martie-aprilie, când se începe la ei culesul roadei. China, în schimb, livrează cea mai mare cantitate de mere în Rusia în perioada decembrie-mai.

Exportatorii moldoveni speră că iarna vor putea realiza mere de calitate superioară spre Rusia la un preț nu mai mic de 8 lei/kg ( 0,52$/kg). Anul trecut în această perioadă cea mai mare cantitate de mere din Moldova exportată în lăzi de carton de model european, era livrată la un preț mediu de 12 lei/kg (0,79 $/kg).

Totuși, anul trecut în toată Europa producția de mere a fost mică din cauza înghețurilor de primăvară, dar în acest an se constată o producție record de mere pe continent. Din această cauză, în opinia experților EastFruit, producătorii moldoveni ar trebui să fie mai activi în vânzarea merelor anume acum, or, în lunile martie-aprilie, prețurile la mere pot scădea, iar rezervele în republică sunt prea mari, deoarece exporturile au fost minime în lunile septembrie-octombrie. Astfel, există riscul ca primăvara merele să nu poată fi realizate nici la un preț foarte mic.

 east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI