Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ESTE DOVLEACUL DE VIITOR PE PIAȚA NOASTRĂ?

Producătorul, Ion Ciocan, supranumit, „Regele Dovleacului”, crește bostani pe loturi mici și îi învață pe oameni că se poate de făcut o mică afacere, măcar pentru supraviețuire. „Căutăm consumatorul care preferă dovleacul. Ne dorim să creștem un anume tip de dovleac, care este mai căutat. Dacă ar crește cererea de bostani, suntem gata să cultivăm hectare întregi”.

Potrivit lui, în țara noastră nu există o cultură a consumului de dovleac. Acest lucru însă poate fi schimbat prin promovarea bostanului și utilitatea lui. „Dovleacul este un produs absolut ecologic. El nu are nevoie de stropire, ca să crească, pentru că are o rezistență foarte bună ca să se poată apăra de boli. Bostanul trebuie promovat prin diferite modalități: evenimente, emisiuni, etc. Unii spun din start că nu au mâncat și n-o să mănânce bostan, când îi simt mirosul. Însă bucatele pot fi gătite în așa fel ca să nu aibă acel miros specific”, consideră Ion Ciocan.

Dovleacul este pasiunea lui și e înnebunit să găsească noi semințe și să experimenteze soiuri diverse de dovleac. Ion Ciocan susține că mulți producători de dovleci nu au idee despre piață, promovare, strategii. „Reprezint mai mulți producători de dovleci. Visez să putem organiza într-o zi o Asociație a Producătorilor de Dovleci. În prezent sunt mulți producători de dovleci cărora le dau sfaturi și încerc să îi ajut. Este multă marfă de realizat. Vin unii la mine și îmi spun că au tone de dovleci, ce să facă cu ei. Îi întreb la ce s-au gândit când i-au pus?! Până când nu ne asociem, nu o să putem rezolva aceste probleme. Din păcate lumea nu s-a trezit din hibernarea în care se află de 20-30 de ani”.

Producătorul merge la diverse expoziții, achiziționează cele mai noi semințe și încearcă diverse soiuri. În acest an, la „Farmer”, a adus un dovleac nou provenit din Turcia, care, depozitat, rezistă doi ani. Tare îi place să spună că dovleacul cel mai bine se păstrează în Casa cea Mare. „În beci se păstrează doar vinul. Dovlecii trebuie depozitați în Casa cea Mare, sub pat, cum o făceau strămoșii noștri. Am dovleci de anul trecut care se păstrează foarte bine”.

Ion Ciocan consideră că statul ar trebui să promoveze mai intens produsele noastre tradiționale. „Cu merele parcă se mișcă lucrurile, la fel cu poama, dar iată cu bostanul, mai greu. Am niște propuneri de export a dovlecilor în Rusia, dar întâlnesc o mulțime de piedici. Totuși, ne dorim să facem o încercare, să ne ducem să prezentăm ce avem!”. Pentru viitor, Ciocan își dorește, la fel ca și alți producători, să dispară intermediarii. „Dezvoltarea pieței o văd între producători și consumatori, fără intermediari. Vin la noi, se târguiesc să cumpere produsele pe prețuri de nimic și le dau cu euro. Nu e corect! Mizăm pe tineri că vor ajunge la schimbările pe care ni le dorim noi. Doar că nu trebuie să le fie puse piedici! Începi ceva și ești îmbrăcat cu impozite etc”, concluzionează producătorul.

Am găsit în sortimentul de produse pe care le-a adus la „Farmer” și buretele de baie, crescut în grădină, care arată ca niște bostani lungi și ciudați. „Este o plantă pretențioasă și crește din răsad. Se plantează o dată cu roșiile, atunci când e cald, de dorit în fața soarelui. E destul de capricios ca plantă, dar e foarte potrivit pentru cei care au alergie de la buretele de plastic”.

 

DINAMICA PREȚURI