Producătorul, Ion Ciocan, supranumit, „Regele
Dovleacului”, crește bostani pe loturi mici și îi învață pe oameni că se poate
de făcut o mică afacere, măcar pentru supraviețuire. „Căutăm consumatorul care
preferă dovleacul. Ne dorim să creștem un anume tip de dovleac, care este mai
căutat. Dacă ar crește cererea de bostani, suntem gata să cultivăm hectare
întregi”.
Potrivit lui, în țara noastră nu există o cultură a
consumului de dovleac. Acest lucru însă poate fi schimbat prin promovarea
bostanului și utilitatea lui. „Dovleacul este un produs absolut ecologic. El nu
are nevoie de stropire, ca să crească, pentru că are o rezistență foarte bună
ca să se poată apăra de boli. Bostanul trebuie promovat prin diferite
modalități: evenimente, emisiuni, etc. Unii spun din start că nu au mâncat și
n-o să mănânce bostan, când îi simt mirosul. Însă bucatele pot fi gătite în așa
fel ca să nu aibă acel miros specific”, consideră Ion Ciocan.
Dovleacul este pasiunea lui și e
înnebunit să găsească noi semințe și să experimenteze soiuri diverse de
dovleac. Ion Ciocan susține că mulți producători de dovleci nu au idee despre
piață, promovare, strategii. „Reprezint mai mulți producători de dovleci. Visez
să putem organiza într-o zi o Asociație a Producătorilor de Dovleci. În prezent
sunt mulți producători de dovleci cărora le dau sfaturi și încerc să îi ajut.
Este multă marfă de realizat. Vin unii la mine și îmi spun că au tone de
dovleci, ce să facă cu ei. Îi întreb la ce s-au gândit când i-au pus?! Până
când nu ne asociem, nu o să putem rezolva aceste probleme. Din păcate lumea nu
s-a trezit din hibernarea în care se află de 20-30 de ani”.
Producătorul merge la diverse
expoziții, achiziționează cele mai noi semințe și încearcă diverse soiuri. În
acest an, la „Farmer”, a adus un dovleac nou provenit din Turcia, care,
depozitat, rezistă doi ani. Tare îi place să spună că dovleacul cel mai bine se
păstrează în Casa cea Mare. „În beci se păstrează doar vinul. Dovlecii trebuie
depozitați în Casa cea Mare, sub pat, cum o făceau strămoșii noștri. Am dovleci
de anul trecut care se păstrează foarte bine”.
Ion Ciocan consideră că statul ar
trebui să promoveze mai intens produsele noastre tradiționale. „Cu merele parcă
se mișcă lucrurile, la fel cu poama, dar iată cu bostanul, mai greu. Am niște
propuneri de export a dovlecilor în Rusia, dar întâlnesc o mulțime de piedici.
Totuși, ne dorim să facem o încercare, să ne ducem să prezentăm ce avem!”.
Pentru viitor, Ciocan își dorește, la fel ca și alți producători, să dispară
intermediarii. „Dezvoltarea pieței o văd între producători și consumatori, fără
intermediari. Vin la noi, se târguiesc să cumpere produsele pe prețuri de nimic
și le dau cu euro. Nu e corect! Mizăm pe tineri că vor ajunge la schimbările pe
care ni le dorim noi. Doar că nu trebuie să le fie puse piedici! Începi ceva și
ești îmbrăcat cu impozite etc”, concluzionează producătorul.
Am găsit în sortimentul de produse pe
care le-a adus la „Farmer” și buretele de baie, crescut în grădină, care arată
ca niște bostani lungi și ciudați. „Este o plantă pretențioasă și crește din
răsad. Se plantează o dată cu roșiile, atunci când e cald, de dorit în fața
soarelui. E destul de capricios ca plantă, dar e foarte potrivit pentru cei
care au alergie de la buretele de plastic”.