Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

A SCĂZUT EXPORTUL PRUNELOR, LA FEL ȘI PREȚURILE LA ACEST FRUCT

Nivelul inferior de export al prunei duce la o scădere a prețului acestui fruct în sezonul anului 2018. Prețul de vânzare al prunelor pentru procesare a coborât  deja până la 0.8 lei/kg (0,05 $), în timp ce doar pentru culesul unui kg de prune se cheltuie 0,5-0,7 lei/kg (0,03-0,04 $).

În 2017, din cauza volumului de producere scăzut de prune din raioanele de sud și centrale ale Moldovei, prețul maxim de cumpărare al prunei la procesare în zona de nord a țării, ajungea până la 5,0-5,5 lei/kg (0,32-0,35 $/kg). Astfel, timp de un an, experții EastFruit, constată că prețul oferit pentru prune la procesare a căzut de 7 ori.

Situația cu vânzarea prunelor în stare proaspătă în republică este destul de problematică. Până acum, cea mai mare parte din volumul prunelor deja vândute a fost realizată la un preț nu mai mare de 3-4 lei/kg (0,18-0,24 dolari/kg). Marfa rămasă a fost depozitată în frigiderele producătorilor, iar șansele de creștere a prețurilor la vânzare sunt destul de mici.

Dumitru Vicol, conducătorul companiei „Monicol” care prelucrează prunele, consideră că procesatorii nu au dreptate atunci când coboară prețul de achiziționare a prunelor mai jos de prețul lor de producere. „Anul viitor, cel mai probabil recolta de prune va fi mult mai mică și ne vom aminti de roada record din acest an, care poate depăși 100 mii tone. Atunci, din diverse motive, procesatorilor le va fi neplăcut să își amintească cum au procedat cu producătorii de prune în 2018”, susține Vicol. Potrivit antreprenorului, în primăvara anului 2018, partenerii de afaceri care cumpără produse finite din prune, l-au asigurat că vor achiziționa același volum de produse, dar au anunțat despre posibila scădere a prețului pentru ele aproape de 2 ori, ceea ce și s-a întâmplat ulterior.

Totuși, din spusele lui, calculele au demonstrat că dacă procesatorii ar  cumpăra prune măcar cu prețul de 1.2-1,5 lei/kg (0.07-0,09/$kg), vor avea oricum profit. „În sectorul nostru foarte mult depinde de calitatea produselor. În acest an, prunele, în general, sunt de calitate bună, iar produsele finale – la fel. Pretenții din partea clienților care cumpără de la noi, nu avem. Sperăm că vânzările vor merge după planurile stabilite și vom încheia anul cu un venit măcar cât de mic”, susține antreprenorul.

Sursa: www.east-fruit.com

DINAMICA PREȚURI