Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

DINAMICA PREȚURILOR LA PRINCIPALELE PRODUSE HORTICOLE PE PIAȚA MOLDOVENEASCĂ ÎN LUNA IUNIE

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în luna iunie, curent, comparativ cu luna precedentă, prețurile de consum au scăzut la fructele de livadă sâmburoase - cu 41,5%, la strugurii de masă - cu 10,0%, la cartofi - cu 8,7%, iar legumele proaspete - cu 2,5%. Din categoria legumelor, cel mai mult s-au ieftinit dovleceii - cu 60,6%, castraveții - cu 31,6%, varza - cu 16,3%, și roșiile - cu 14,1%.

Totodată, luna trecută, a crescut prețul la morcovi - cu 51,2%, sfecla s-a scumpit cu 35,2%, dovleacul - cu 24,7%, iar fructele exotice (citricele) - cu 13, 6%. O creștere de prețuri, dar mai puțin semnificativă, au înregistrat fructele de livadă sămânțoase -  cu doar 6,9%, dar și ceapa uscată – cu 6,8%.

Comparativ cu luna iunie, 2017 în iunie 2018, prețurile de consum pentru produsele alimentare din țară au crescut în medie cu 3,2%.

Pe parcursul semestrului I al anului 2018 (comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut) au fost marcate creșteri mai semnificative de prețuri la următoarele produse alimentare: cartofi – cu 54,2%, fructe proaspete – cu 19,3%, legume proaspete – cu 11,7% (în special: morcovi – de 2,6 ori, sfeclă roșie – de 2,1 ori, ceapă uscată – cu 39,5%, varză – cu 39,4%),  iar singura poziție de bază din grupul de produse horticole, a cărei preț a scăzut semnificativ în perioada de referință, sunt roșiile, care s-au ieftinit cu 21,6%.

Experții explică creșterea prețului la mai multe categorii de produse horticole, în primul trimestru al anului 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prin intensitatea exporturilor (mere și legume uscate rădăcinoase) și, respectiv, scăderea accentuată a stocurilor de producție destinate vânzării pe piața internă (cartofi).

DINAMICA PREȚURI