Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

LA EDINEȚ S-AU SCUMPIT ROȘIILE

Tradițional, la începutul lunii octombrie, pe piața agricolă din Edineț, se scumpesc roșiile - atât cele crescute în câmp deschis, cât și cele cultivate în sere.

Dacă în lunile august - septembrie, pe aceasta piață, prețurile angro pentru roșiile din câmp deschis erau cuprinse în medie între 2,00 și 3,00 lei kilogramul, iar roșiile de seră se vindeau cu 3,00 – 4,00 lei/kg, apoi în prima decadă a lunii octombrie, un kilogram de roșii cultivate în câmp a ajuns să coste 6,00 – 8,00 lei, pe când cele crescute în solarii se comercializează cu 15,00 – 19,00 lei/kg.

​Anul trecut, pe parcursul aceleiași perioade de referință, preturile la roșii pe piața din Edineț, erau mai mari cu aproximativ un leu, din cauza secetei din perioada de cultivare. Dar analogic cu anul curent, scumpirile s-au produs tot începând cu luna octombrie.

La Chișinău, anul acesta, în luna august, prețul mediu angro la roșii era de 3,00 lei/kg, iar în septembrie, acestea costau deja 4,00 lei/kg. În 2016, în perioada de referință, de asemenea, ca si pe piața agricolă din Edineț, s-au  înregistrat preturi mai mari comparativ cu cele din anul curent și au atins media de 4,00 – 6,00 lei/kg.

În această perioadă, și calitatea roșiilor din câmp deschis cedează deja cu mult celor din sere, de aceea și diferența de preț este semnificativă.

În zona Edinețului sunt producători iscusiți, care cultivă roșii în solarii. Ei susțin că roadă de roșii mai este, plantele n-au fost afectate de primele înghețuri, dar nu știu, dacă sumele de temperaturi active vor fi suficiente pentru coacerea  lor. Din practica anilor precedenți, și roșiile verzi din solarii sunt întrebate de unii consumatori, care au întârziat să facă murături pentru perioada rece a anului.

 Sursa: AGROinform, Edineț

DINAMICA PREȚURI