Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

PREȚURILE LA PRODUCȚIA AGRICOLĂ SUNT ÎN DESCREȘTERE

În această săptămână, oferta de produse agricole pe piața din Fălești a fost destul de bogată și variată. Toată producția agricolă comercializată pe piața locală este de origine autohtonă și este vândută atât de producători din raion, cât și de intermediari.

Tot mai multe produse agricole, expuse spre comercializare, provin din gospodăriile individuale, ale căror proprietari aleg să-și vândă surplusul de producție, profitând de ocazie să mai acumuleze resurse financiare.

Cu toate acestea, mai mult de 60% din producția totală este vândută de către intermediarii, care cumpără marfa sau direct de la producătorii din diferite raioane ale țării, sau de la piața angro din municipiul Bălți. La piața din Fălești, practic toată producția este comercializată cu amănuntul.

În urma monitorizării pieței, s-a constatat o reducere treptată a prețurilor de comercializare a producției agricole, comparativ cu săptămâna precedentă.  Creșterea ofertei de roșii a influențat reducerea cu 1,00 - 1,50 a prețului mediu de comercializare a acestora. Actualmente, roșiile se vând la un preț mediu de 4,00 - 4,50 lei/kg. Castraveții se vând în medie cu 3,00- 4,00 lei/kg. Mai scumpi sunt castraveții de dimensiuni mici (cornişon), care se vând cu un preț de 9,00-10,00 lei/kg.

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, a crescut de 1,5 - 1,8 ori prețul de comercializare a cepei și a morcovului. Cu 20 - 40% mai mult plătim și pentru cartofi.

La nivelul anului trecut (cu mici devieri) au rămas prețurile la varză (4,00 - 6,00 lei/kg), ardei (6,00 - 7,00 lei/kg), vânătă (4,00 - 6,00 lei/kg) și pepeni verzi (3,00 - 3,50 lei/kg).

Oferta de prune și persici este mare, iar prețurile au scăzut de 1,3 - 1,5 ori față de săptămâna trecută. Actualmente, în dependență de calitate, prunele se vând la prețul de 6,00 - 8,00 lei/kg, iar persicii cu 5,00 - 8,00 lei/kg.

Conform observațiilor din anii precedenți, pe parcursul lunii curente se preconizează o reducere treptată a prețurilor de comercializare a producției agricole, influențată de creșterea ofertei.

Sursa: AGROinform, Fălești

DINAMICA PREȚURI