Asortimentul de
carne pe piața din Hînceşti este destul de variat, însă acest produs este
comercializat mai mult de intermediarii care cumpără animale vii de la
producătorii autohtoni, iar ulterior le sacrifică și vând carnea cu amănuntul
la un preț mult mai mare.
Producătorii vând direct
mai mult carne de pasăre, prețul acesteia fiind mult mai mic comparativ cu
prețul cărnii de porc, care începând cu cea de burtă comercializată cu 45,00 lei/kg,
ceafa de porc – 74,00 lei/kg, bitoc – 90,00 lei/kg și ajunge până la 100,00 lei/kg
pentru carne macră.
La piața Centrală
din orașul Chișinău, prețul cărnii, îndeosebi cea de porc este mai mic, unde 1 kg
se vinde începând cu 45,00 lei/kg pentru cea cu puțin os și terminând cu macra –
75,00 lei/kg, adică cu 20 - 25% mai mic ca pe piața din Hîncești.
Prețul mare la
carne în general se datorează micșorării treptate a efectivului de porcine
în gospodăriile casnice, deschiderii sezonului de frigărui în aceasta perioadă
dar și cerințelor mai mari ale consumatorilor care folosesc zilnic în
alimentație carnea, ceea ce cândva se întâmpla mai mult de sărbători.
Indiferent că
folosirea cărnii de porc în alimentație se spune că nu este cea mai bună
soluție, totuși cererea pe piețele Europene, ale RM, inclusiv și pe piața
din Hîncești este în creștere.
Sursa: AGROinform,
Hînceşti