Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ÎN ANUL CURENT PRODUCȚIA AGRICOLĂ ESTE MAI SCUMPĂ

Actualmente, piața agricolă din Fălești, continuă să fie inundată cu loturi tot mai mari de producție agricolă de origine autohtonă. Mai activi au devenit producătorii agricoli din satele Făleștii Noi, Taxobeni, Musteața din raionul Fălești și Gherman din raionul Ungheni.

Legume precum castraveți, varză timpurie, dovlecei, ridiche de lună sunt comercializate de către producătorii agricoli locali și constituie aproximativ jumătate din producția totală expusă. În jur de 20% din producția totală de roșii este crescută la Combinatul de sere din satul Făleștii Noi, opunând o concurentă roșilor importate din Turcia.

Numărul de intermediari pe piața locală este destul de mare. Ei cumpără producția agricolă direct de la producători, cât și de la piața agricolă angro din Bălţi. Deseori intermediarii procură producția de la producător direct de la piață şi o expune spre comercializare la un preț majorat. Prezenta numărului mare de intermediari pe piața locală influențează la stabilirea prețurilor de comercializare a producției agricole.

Comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut, prețurile actuale sunt mai mari cu 15 - 20%, iar la unele produse agricole sunt chiar duble. Astfel, cartofii timpurii, în dependență de calibru, se vând cu 14,00 - 20,00 lei/kg, varza timpurie cu prețul mediu de 12,00 lei/kg, iar prețul de comercializare la dovlecei oscilează în intervalul de la 18,00 până la 20,00 lei/kg. Castraveții sunt vânduți la prețul de 20,00 - 25,00 lei/kg, roșiile din Turcia cu prețul mediu de 30,00 lei/kg, iar căpșunele cu 40,00 lei/kg. La cel mai mare preț de 32,00 - 45,00 lei/kg sunt vândute roșiile crescute la Combinatul de sere din satul Făleștii Noi.  

În următoarele 2 - 3 săptămâni, se preconizează o diminuare treptată a prețurilor de comercializare a produselor agricole, influențat de creșterea ofertei producției locale.  

Sursa: AGROinform, Fălești

DINAMICA PREȚURI