
Începând cu luna
aprilie, pe piața din Orhei se observă o creștere radicală a prețului la
carne față de lunile precedente a anului 2017, asta pe fonul scumpirii generale
la toate produsele și serviciile din R. Moldova.
Conform Biroului Național
de Statistică, în luna aprilie 2017, față de luna martie 2017, creșterea prețurilor
medii de consum cu 1,4 la sută, a fost determinată de majorarea prețurilor
la produsele alimentare - cu 2,8 la sută, la mărfurile nealimentare - cu 0,3 la
sută; la tarifele pentru serviciile prestate populației - cu 0,8 la sută. Totodată,
începând cu luna aprilie 2017, față de luna martie 2017, o creștere mai
semnificativă a prețurilor s-a înregistrat la carnea de iepure și la
carnea de ovine – cu câte 3,4%, carne de porc – cu 2,9%, carne de vită – cu
1,9%.
Astfel, la moment,
1 kg carne de porc a ajuns sa coste pe piață între 85,00 – 95,00 lei/kg, iar
carnea de vită între 95,00 – 100,00 lei/kg. Față de luna trecută carnea s-a
scumpit cu 10%. Din spusele producătorilor, carnea este achiziționată de către
intermediari în masă vie, la preț de 33,00 – 35,00 lei/kg, iar ulterior vândută
cu amănuntul pe piață.
Pe piețele din
Ucraina, prețul mediu a cărnii de porc este de 82 UAH/kg, echivalent cu aprox.
57,00 MDL/kg, iar pe piețele din Moscova, prețul mediu a cărnii de porc (șuncă)
este de 168 – 203 RUB/kg, echivalent cu aprox. 55,00 - 65,00 MDL/kg.
Carnea reprezintă
o sursă bună de vitamine şi minerale, necesare unui organism sănătos:
fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, precum şi o serie de vitamine. Ea este o
sursă minunată de proteine. O porție de carne de 100 g, oferă aproximativ
jumătate din necesarul zilnic alimentar al unei persoane adulte.
Sursa: AGROinform,
Orhei