Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

CANTITĂȚI MARI DE PIERSICI AUTOHTONI PE PIAȚĂ

Pe piața agricolă din Orhei, sunt expuse spre comercializare cantități mari de piersici de origine autohtonă. Necătând la ploile abundente din ultima perioadă, fructele sunt de calitate înaltă. Pe piață predomina doar producţie de origine autohtonă din diferite regiuni ale R. Moldova. 

Produsele sunt ambalate în lădițe din lemn și plastic, comercializate în marea majoritate de către intermediari. Producătorii mici care nu dispun de cantități foarte mari de fructe, deasemenea comercializează producția, numai că la tarabe, cu amănuntul.

Prețul de comercializare angro a piersicilor direct de la producători din livezi, constituie în jur de 5,00 lei/kg. Pe piață aceste produse sunt comercializate la un preț de 12,00 – 15,00 lei/kg, în dependență de calitate și dimensiuni. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, acestea fiind comercializate la prețul de 20,00 lei/kg, se atestă o micșorare a prețului cu 25%.

Cererea pentru aceste fructe fiind una mare, datorită beneficiilor sale uimitoare, deoarece piersicile sunt unul din cele mai gustoase fructe, care au o compoziție cu adevărat magică: săruri minerale, vitamine şi fibre. Redă o mulțime de beneficii sănătății, cum ar fi: tratarea anemiei, hidratarea organismului, scăderea tensiunii arteriale, protejarea sistemului nervos şi multe altele. Acestea sunt la mare căutare de către consumatori în această perioadă.

Pe piața din Kiev (Ucraina), fructele sunt comercializate la prețul de 28.00 UAH (22,37 lei/kg), iar pe piața din Varșovia (Polonia), fructele sunt comercializate la prețul de 0.83 – 1.55 EUR (18,29 - 34,15 lei/kg).

În perioada următoare, se preconizează o reducere treptată a prețurilor de comercializare a piersicilor.

Sursa: AGROinform, Orhei

DINAMICA PREȚURI