Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Sfecla roșie de trei ori mai scumpă față de aceeași perioadă a anului precedent

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, acum sfecla roșie este de 3 ori mai scumpă. Majorarea prețurilor este influențată de seceta din vara anului curent în rezultatul căreia productivitatea  a scăzut, recolta la sfecla roșie fiind mică, dar şi de criza economică din ultima perioadă, deprecierea valutei naționale cât şi creșterea prețurilor la carburanți. 

Producția expusă spre vânzare pe piața agricolă  din Orhei este toată de origine autohtonă, dar comercializată numai de către intermediari, care cumpără  producția direct de la producătorii din raioanele Anenii Noi şi Orhei.

Conform monitorizării pieței, prețul de comercializare a producției respective este de 7,00 – 8,00 lei/kg, înregistrând  o creștere de 60 la sută față de perioada similară a anului 2014. 

Pe piețele din Ucraina (Lvov, Kiev), sfecla roșie este comercializată la prețul de 5,00 - 6,00 UAH/kg, echivalent cu (4,29 - 5,15 MDL/kg), pe piața din  Polonia (Varşovia) sfecla roşie este comercializată cu 0,20 – 0,25 €/kg, echivalent cu (4,28 – 5,34 MDL/kg), iar pe piaţa din România (Dâmboviţa), aceasta este comercializată cu 1 RON/kg, echivalent cu (4,81 MDL/kg).

Devieri mari pe parcursul lunii curente în oscilația prețurilor de comercializare a sfeclei roşii nu se prevăd.

Sursa: AGROinform, Orhei

DINAMICA PREȚURI