Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețul strugurilor tehnici nu este cel așteptat

În raionul Hînceşti, anul acesta sunt 547 ha de vie cu soiuri tehnice și 2 130 ha cu soiuri de masă, roada fiind destul de calitativă.

Conform datelor Direcției Agricultură și Alimentație Hînceşti, în acest sezon activează doar 3 întreprinderi de prelucrare a strugurilor din cele 14 existente, astfel producătorii sunt puțin în dilemă, afirmă dl. Ion Sîrbu, șeful Direcției.

Prețul de achiziționare a strugurilor pentru soiurile albe europene în această perioadă este de 2,00 – 3,60 lei/kg, această diferență de preț constă în cantitatea de zahăr ce se conține  în struguri. Comparativ cu anul precedent prețul la aceste soiuri în acest an s-a majorat. Dacă în anul 2014 prețul de achiziționare a strugurilor tehnici de soiuri europene a fost de 2,45 - 2,50 lei/kg, după o analiză am ajuns la concluzia unei majorări cu aproximativ 30% în 2015.

Curând, după colectarea soiurilor albe europene, va începe colectarea și soiului Izabela, menționează conducătorii întreprinderilor de prelucrare. Prețul de achiziție va fi în jur de 2,20 - 2,50 lei/kg, spun aceștia.

Dl. Sîrbu Ion, menționează că cantitatea de struguri va fi colectată în întregime, însă totuși producătorii rămân în continuare nemulțumiți de prețul scăzut cu care sunt achiziționați strugurii lor de către întreprinderile de prelucrare.

Sursa: AGROinform, Hîncești

DINAMICA PREȚURI