Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Analiza pieței strugurilor de masa

Moldova anual exportă în jur de 30-35 mii de tone de struguri de masă, fiind printre 20 cei mai mari exportatori din lume de aceste produse. Preţurile de export la producătorii moldoveni sunt însă de două sau chiar de trei ori mai mici decât a principalilor concurenţi.

În luna decembrie, strugurii de masă au fost expuşi în vânzare pe toate pieţele angro monitorizate de Federația AGROinform. Cantităţile de struguri, comparativ cu luna noiembrie au înregistrat o descreştere lentă. În această perioadă se comercializează atât struguri de import în special din  Turcia, cât şi autohtoni. Producţia este de calitate înaltă cu un aspect comercial plăcut. La majoritatea pieţelor producţia este comercializată de către intermediari, dar sunt și producatori care își expun strugurii depozitați la frigider.

Preţul minim la strugurii albi de masă, înregistrat în acestă perioadă a fost 9,00 lei/kg înregistrat pe piața din Chisinau (Albișoara), iar preţul maxim 20,00 lei/kg înregistrat la piaţa din Edineț. Ca si la mere, pe parcursul a 3 săptămîni consecutiv preturile medii la struguri nu înregistrează fluctuații mari.

În comparaţie cu luna decembrie a anului 2013, pe piaţa din Chişinău preţul la struguri a înregistrat o descreștere cu circa 20 la sută.

Necătând la faptul că în frigiderele din țară mai sunt depozitate loturi mari de struguri, în următoarea perioadă producţia de import va ocupa tot mai mult nişa liberă de pe pieţele angro substituind producţia de struguri autohtonă.

Pe pieţele regionale situația pe piața strugurilor este una similară.  În Polonia (Bronishe) prețul mediu de comercializare a strugurilor în luna decembrie a inregistrat 1,97 EUR/kg, la Lvov prețul e de 22 UAH/kg, iar la Constanța strugurii au atins prețul de 5 RON/kg.

Embargoul rusesc afectează serios producătorii de mere și struguri dar și procesatorii, avertizează intr-un comunicat reprezentanţii Departamentului de Stat pentru Agricultură din SUA (USDA).
Se vor înregistra  pierderi mari în ciuda eforturilor de a găsi pieţe alternative de desfacere sau a stimula cererea internă prin campanii de promovare.

 

DINAMICA PREȚURI