Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Monitorizarea pietei de mere

În ultima decadă a lunii decembrie, comercializarea merelor pe piețele angro din țară este caracterizată printr-un ritm lent, anevoios.  Sortimentul este variat, se vând mere de soiul Gloster, Renet Simerenco, Idared, Golden Delicious, Rihard, Florina ş.a.

Rapotul dintre cerere și ofertă înregistrează un decalaj mare, iar operatorii din piețe (producătorii si intermediarii) menționează că au pierderi mari din cauza cererii nesemnificative  față de acest produs.

Pe cele 5 pieţe agricole din republica monitorizate de AGROinform preţurile medii angro la mere oscilează de la 2,5 - 3,50 lei/kg pînă la 5 lei/kg. Excepţie fac doar unele soiuri cu mar fi Golden Delicious, Gala, Florina ce se comercializează angro la preţuri mai înalte ajungînd până la 6 lei/kg.

Firmele exportatoare plătesc pentru partide mai mari de mere de la 3,50 lei/kg pînă la 5,5 lei/kg în dependență de soi, calitate si mărimea lotului. Cele mai întrebate sunt soiurile Renet Simerenco, Gala, Florina. Cel mai ieftin se achiziţionează soiul Idared 3,80 - 4,20 lei/kg. Preţurile sunt indicate pentru frigidere, dar cele păstrate în alte încăperi au un preţ mai mic.

Comparativ cu perioada precedentă (noiembrie), preţurile medii la mere s-au majorat doar la Chişinău cu circa 22,00%, iar pe celelalte pieţe au ramas constante pe parcursul a 4 săptămâni consecutiv. O situație similară se inregistrează și comparativ cu luna decembrie 2013, când prețul mediu a variat între 3 și 5 lei/kg.

Pe piețele regionale din Ucraina, România si Polonia nivelul prețului la fel ca și în Moldova înregistrează o stagnare pe parcursul a câteva săptămâni la rând. Pe piața din Constanța prețul s-a stabilit la nivelul de 2,5-3 RON/kg , Copani (Ucraina) – 7 UAH/kg , iar pe piața din Bronishe (Polonia) – 0,24 EUR/kg.

DINAMICA PREȚURI