Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Vor continua oare preţurile la căpşune să crească şi în luna iulie?

Pe parcursul săptămânii trecute, prețurile angro la căpșune pe piața locală au crescut în medie cu 5 lei/kg - până la 30 lei/kg (1,55 USD/kg). În reţelele de supermarketuri, prețurile practic s-au dublat - pomuşoarele de cea mai înaltă calitate sunt comercializate cu 45-50 lei/kg (2,22-2,59 USD/kg).

Operatorii pieței de fructe și pomuşoare consideră că majorarea prețului la căpșune în această lună a fost cauzată de 3 factori. Primul şi cel mai important ar fi reducerea ofertei de căpșune din soiurile timpurii și medii. Pentru prima lună de vară, cererea de căpşune locale pe piaţă a depăşit cu multa oferta acestora din partea producătorilor.  Prin urmare, prețul mediu la căpșune nu a scăzut sub 25 lei/kg (1,30 USD/kg) chiar şi în perioada cu cele mai intense oferte pe piaţă în timp ce anul trecut cel mai mic nivel al prețului mediu în ultima săptămână a lunii iunie a fost în jurul a 15 lei/kg (0,85 USD/kg).

Un alt factor ce a contribuit la creșterea prețului pentru căpșune la sfârșitul acestei luni îl constituie vremea calduroasă şi secetoasă, care complică recoltarea acestora și scurtează perioada de vânzare a fructelor. În primul rând, acest lucru se referă la vânzările pe piața internă angro și cu amănuntul. Mai mult ca atât, și calitatea pomuşoarelor a scăzut: de multe ori consumatorul nu are ce să aleagă decât fructe răscoapte sau necoapte, de dimensiuni medii și mici.

Al treilea factor ar fi diminuarea acutizării problemei de transport și de logistică a exporturilor. Potrivit comercianților, datorită „coridoarelor verzi” cu adevărat funcționale realizate pentru traficul de produse perisabile la granița moldo-română, perioada de livrare a căpșunelor și cireșelor pe piața rusă a fost redusă la șase-șapte zile. Totodată, comercianții susţin că ponderea căpșunelor moldoveneşti în structura exporturilor în UE a crescut semnificativ – până la 30-40%.

Cu toate acestea, cel mai probabil, la începutul lunii iulie, prețurile vor începe din nou să scadă. Căpșunele din soiurile târzii (Ex: Marmolada) din întreprinderile mari producătoare de pomuşoare din regiunile de nord ale țării vor începe să intre pe piața internă în cantități mai mari. De obicei, oferta lor în anii când se înregistrează condiții meteorologice mai puțin favorabile este de circa 1-1,5 mii de tone. În anul curent, multe din aceste întreprinderi şi-au redus din suprafaţa ocupată cu soiuri târzii de căpşune. Cu toate acestea, oferta de vârf din iulie este probabil să depășească capacitatea de export într-un ritm relativ normal chiar și în cazul existenţei coridoarelor verzi. O parte din produsele a căror calitate nu corespunde cerinţelor pentru export vor fi comercializate pe piața internă, a cărei capacitate de absorbţie este, de asemenea, extrem de limitată. Respectiv, la nivelul crescut din iunie, prețurile la căpșune în prima jumătate a lunii iulie este puțin probabil să se mențină la acest nivel, deşi în iulie 2021, când nu existau probeleme de logistică în cazul exporturilor, prețurile la căpșune în ţară au crescut.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI