Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Producătorii de struguri speră să îşi vândă producţia în acest an la un preţ avantajos

Potrivit observațiilor specialiștilor din cadrul Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, anul acesta, din cauza vremii calde și uscate în cea mai mare parte a lunii iunie, procesul de maturare a recoltei de struguri de masă atât în ​​plantațiile în câmp deschis, cât și în sere faţă de anul trecut este înainte cu o săptămână. Acest lucru înseamnă că, dacă vremea caldă va continua în țară pentru încă câteva săptămâni, primii struguri locali cultivaţi în seră pot apărea în vânzare încă de la jumătatea lunii iulie.

De obicei, primele loturi de struguri de masă sunt vândute pe piața internă la cel mai mare preț. Anul trecut, prețurile angro la strugurii de masă din sere în prima treime a sezonului de vânzări, care rareori depășește patru-cinci săptămâni, au fost la un nivel de 50-70 lei/kg (2,67-3,74 USD/kg). După ce primele cantităţi de struguri timpurii de pe piaţă sunt achiziţionate de un cerc restrâns de consumatori, prețurile acestor produse pe piața internă se reduc brusc, iar restul de aproximativ jumătate până la o treime din recolta de struguri cultivaţi în sere este, de obicei, exportată în Polonia, la un preț cu 25-40% sub nivelul celui de la începutul sezonului.

În 2022, producătorii se bazează pe prețuri de început „cel puțin nu mai mici decât cele de anul trecut”, argumentul fiind prețurile angro ridicate pentru aproape toate fructele și legumele din prima recoltă. Logica este următoarea: „dacă castraveții și roșiile la sfârșitul primei luni de vară se vând cu amănuntul la un preţ de 25-50 lei/kg, atunci prețul celor mai proaspeți struguri de masă direct de la un producător local în limita de 70-80 de lei/kg (3,65-4,16 USD/kg) puțin probabil să surprindă pe cineva prea mult.”

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI