Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Experții sunt îngrijorați de înrăutăţirea stării fitosanitare din plantațiile multianuale

Specialiștii în horticultură din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova susţin că în prima lună a verii, în țară a căzut o cantitate mult mai mică de precipitații decât în ​​iunie anul trecut. Din acest motiv, livezile și viile au avut de suferit până acum relativ mai puțin de pe urma bolilor decât anul trecut, dar situația se schimbă.

Datorită primăverii lungi și destul de răcoroase, precum și a diferenței mari dintre temperaturile de noapte și zi, imunitatea biologică a pomilor fructiferi din majoritatea plantațiilor multianuale este una redusă. Ca urmare, în livezile cu soiuri de fructe sensibile la variaţia temperaturilor se observă o dezvoltare atipică a bolilor, manifestată sub formă de perforare a frunzelor - bacterioze, clasterosporioza, etc. Vânturile puternice și nivelurile diferite de tehnologii agricole utilizate în întreprinderile agricole învecinate au contribuit la răspândirea acestor boli.

În plus, în unele plantații au apărut deja boli cronice pentru pomicultura moldovenească: rapănul și mucegaiul. Problemele date apar în principal la producătorii care au pierdut controlul asupra stării fitosanitare şi prevenirea acestor boli la mijlocul lunii aprilie. Acest lucru este caracteristic în special pentru plantaţiile din zona de nord a Moldovei, care au avut de suferit de pe urma înghețurilor de primăvară.

Mulți horticultori din nordul țării, conștienți de faptul că randamentul va fi oricum mai mic, au aplicat scheme simplificate de protecție. În prezent, unele întreprinderi care încă mai speră să salveze recolta din acest an trebuie să lupte cu bolile utilizând medicamente puternice, cu un grad mai mare de toxicitate. Acest lucru crește și riscul de poluare indirectă cu produse agrochimice a livezilor învecinate. Calitatea produselor, în special a fructelor sâmburoase, în astfel de zone geografice se află sub semnul întrebării.

Mai mult ca atât, vremea caldă și uscată favorizează dezvoltarea și răspândirea afidelor în plantațiile pomicole. Pagubele aduse de acest dăunător pot fi deja observate în toată țara. Există, de asemenea, un risc mare de răspândire a tortricidelor și a moliei orientale.

În general, potrivit mai multor experți, la sfârșitul lunii iunie - începutul lunii iulie, dăunătorii vor reprezenta un pericol mult mai mare pentru fructe decât bolile. Cheia pentru contracararea cu succes a acestor riscuri este monitorizarea constantă și atentă a plantațiilor.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI