Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Preţurile la cireşe continuă să scadă

În weekendul trecut, pe piețele angro și cu amănuntul din Chișinău, comercianţii de fructe ofereau cireșe de calitate medie la vrac mic la un preț de 5-7 lei/kg (0,26-0,36 USD/kg). Prețurile de vânzare cu amănuntul pentru cele mai bune cireșe (coapte uniform, fără defecte, calibru peste 26 mm) au fost la un nivel de 20-25 lei/kg (1,04-1,30 USD/kg). În același timp, prețul mediu la cireșele de calitate superioară pentru export în ultima săptămână a scăzut în medie de la 25 la 23 lei/kg (1,20 USD/kg).

Anterior, analiştii de la EastFruit susţineau că până la începutul ultimei decade a lunii iunie preţurile la cireşe în ţară vor atinge cel mai mic nivel. Oferta abundentă de cireșe timpurii va începe probabil să se reducă în următoarele zile. În multe livezi de cireșe din soiuri timpurii, fructele s-au copt deja, iar producătorii oferă doritorilor posibilitatea să vină în câmp şi să culeagă fructele gratuit.

În același timp, conform operatorilor pieței de fructe din ţară, soiurile târzii de cireșe, în principal cele de export - „Cordia”, „Regina”, „Skeena”, etc., în multe întreprinderi horticole, chiar și în zona de sud a țării, nu s-au maturat încă. În unele livezi intensive din sudul Moldovei, recoltarea va începe abia la sfârșitul acestei săptămâni. Cel puțin începutul campaniei de recoltare se va desfășura în condiții meteorologice relativ prielnice, deoarece nu sunt prognozate ploi. Calitatea fructelor este în general bună.

Singura problemă este că doar câteva întreprinderi dispun de sisteme hidraulice pentru prerăcire a fructelor. În plus, aproape toate întreprinderile horticole care preponderent produc fructe pentru export deţin doar linii de calibrare simple a fructelor.

Cu toate acestea, conducătorii întreprinderilor horticole, străduindu-se să asigure calitatea înaltă a produselor de export, speră la o creștere a prețurilor de achiziție pentru soiurile târzii de cireșe. Ei consideră că intervalul de preț acceptabil pentru cireșele de cea mai înaltă calitate ar fi de 35-40 lei/kg (1,82-2,08 USD/kg). Având în vedere prețurile relativ mari la cireșele de calitate medie din România, aceștia consideră că opţiunea de comercializare a cireșelor moldovenești pe piața ţării vecine este una destul de reală.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI