Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Calitate înaltă și prețuri mici - la sfârșitul sezonului merele moldovenești devin mai competitive decât alte fructe

În luna mai, conform observațiilor analiştilor EastFruit, calitatea merelor atestă o îmbunătăţire vizibilă în lanțurile de supermarketuri din Chișinău. Alături de soiurile Granny Smith, Golden Delicious, Gala, Braeburn a căror calitate a fost una destul de bună până acum, chiar și cele etichetate drept „mere roșii” arată uimitor de proaspete pentru această perioadă a anului, sortate după calibru și formă, fără defecte vizibile şi deteriorări.

Prețurile la mere în supermarketurile din capitală au rămas practic neschimbate de aproximativ cinci săptămâni, acestea stabilizându-se în intervalul de 11-14 lei/kg (0,61-0,78 USD/kg) în funcție de poziționarea rețelei și sortimentul de produse. Prin urmare,  merele au fost și rămân cele mai ieftine fructe, prețurile pentru ele fiind de câteva ori mai mici decât, de exemplu, pentru pere, banane și mandarine și, de asemenea, decât pentru cireșele timpurii, caise și căpșune. Având în vedere calitatea destul de bună a merelor, potrivit angajaților reţelelor de supermarketuri, „pentru aceste fructe în cadrul reţelelor de supermarketuri la sfârșitul sezonului poate apărea brusc ultima oportunitate a menţinerii unei cereri ridicate din partea consumatorilor.”

Explicația aparent clară a îmbunătățirii atipice a sortimentului de mere în lanțurile de supermarketuri din ţară de la sfârșitul primăverii este legată de încercarea întreprinderilor horticole și traderilor de top de a vinde cel puțin un număr relativ mic de mere de înaltă calitate care nu au putut fi exportate din cauza războiului din Ucraina. Din acest punct de vedere, lanțurile de retail, după cum s-a dovedit, sunt un canal bun de desfacere a producţiei.

Două motive pot servi drept confirmare a acestei variante. În primul rând, conform evaluării preliminare a specialiştilor din cadrul asociaţiilor de producători agricoli, în luna mai este puţin probabil ca exportatorii locali de mere să poată repeta rezultatul ridicat al livrărilor externe din aprilie (32.000 tone). În al doilea rând, în această perioadă, în unele magazine au apărut mere autohtone calibrate şi împachetate în ambalaje flow-pack cu informații în limba engleză, respectiv clar destinate exportului.

Conducătorii organizațiilor producătorilor de fructe susțin însă că, într-un context mai larg, este greșit să asociem îmbunătățirea calității și extinderea sortimentului de mere din lanțurile de supermarketuri din ţară cu problemele logistice apărute în contextul actual al exporturilor dificil de realizat.  În urmă cu trei-patru ani, la nivelul asociațiilor producătorilor agricoli și al structurilor guvernamentale din ţară, a început să fie promovată ideea „de a nu ignora piața internă de fructe din punct de vedere al calității”. O dată cu începutul pandemiei în 2020, lanțurile de supermarketuri, care din mai multe motive au pus presiune asupra piețelor din capitală în lupta pentru cumpărători, după cum susţin producătorii de fructe, „au început să achiziţioneze mere la prețuri nu atât de mici”.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI