Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Cum poate fi rezolvată problema stocurilor de mere rămase în depozitele din ţară?

Una dintre cele mai noi organizații de agricultori din ţară şi care tinde să  se afirme printr-o lobbare radicală a intereselor producătorilor agricoli din Moldova, au făcut un apel către autorități cu o propunere legată de subvenționarea comercializării merelor către întreprinderile de procesare. Evident, inițiatorii acestei propuneri au pornit de la ipoteza că, în contextul războiului, producătorilor locali le va fi foarte greu să vândă pe piaţă stocurile rămase de mere din recolta 2021, care conform celor mai rezervate estimări ale operatorilor pieței de fructe din Moldova, depășesc 100.000 de tone.

În prezent, potrivit directorilor fabricilor de producere a concentratului de mere, prețul angro al merelor achiziționate pentru prelucrare din frigiderele producătorilor agricoli, excluzând costurile de transport, este de aproximativ 1,5 lei/kg (0,08 USD/kg). Comparativ cu nivelul preţului din iarnă, la moment preţul de achiziţie a crescut cu circa 0,1 lei/kg. Unii (dar nu toți) procesatorii au crescut ușor prețurile pentru a susține fluxul constant de materii prime către fabrici.

Încetinirea procesului de vânzare a merelor pentru procesare se explică prin încercările continue ale comercianților de a „da o nouă viață” livrărilor în afara ţării. Acum au o nouă opțiune: livrarea merelor cu transporturile moldovenești (nu rusești) prin Polonia către piața din Belarus și apoi pe piața rusă. Vânzările se fac în ruble, apoi are loc conversia lor în lei în urma mai multor tranzacții între băncile rusești și cele locale. Pentru astfel de tranzacții economice externe, comercianții moldoveni cumpără mere de la producători cu cel mult 3,5-4 lei/kg (0,19-0,21 USD/kg). Acest preţ este unul destul de mic în raport cu cele din sezoanele anterioare, dar totuşi puțin mai mare decât prețul oferit merelor pentru procesare.

În cazul în care exportul de mere moldovenești către piețele din Belarus și Rusia va fi blocat definitiv, fluxul de materii prime către fabricile pentru producția de concentrat va crește dramatic. În același timp, procesatorii, ghidați de propriile calcule economice și de perspectivele neclare de vânzare a concentratului pe piețele externe, vor reduce cu siguranță prețurile de achiziție, eventual – sub 1 leu/kg. Aparent, producătorii de concentrat de mere din alte țări, de exemplu, din Polonia, vor urma exact aceeași cale. În acest caz, suprataxa de stat la prețul de achiziție al merelor pentru procesare poate fi aproape singura modalitate rapidă de sprijinire a producătorilor. Mai mult, procesul de alocare a unor astfel de subvenții este relativ simplu și controlabil (prin documentație ce atestă livrarea merelor la trei fabrici producătoare de concentrat).

În plus, este posibilă (și, aparent, este discutată şi la nivelul Guvernului Republicii Moldova – donatori externi) varianta achizițiilor centralizate de la producătorii locali de conserve de fructe și legume și sucuri de fructe cu livrarea ulterioară a acestora către centrele de cazare pentru refugiați, precum și sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina. 

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI