Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

ANSA: Noi cerinţe de obținere a certificatelor care atestă calitatea producției agricole

Producătorii agricoli urmează să obțină de la ANSA în baza unor noi cerinţe, certificate de conformitate care atestă calitatea producţiei ce urmează să fie comercializată în stare proaspătă pe piaţa internă. Până în prezent, un asemenea document era solicitat doar de agenții economici care exportau fructele și legumele în stare proaspătă. Potrivit șefei Direcției siguranța și calitatea produselor alimentare de origine non-animală, ANSA, Marina Dintiu, necesitatea modificării cerințelor de calitate și comercializare a apărut în contextul intrării în vigoare a Legii 237/2018 care presupune existența unui certificat de conformitate a calității fructelor și legumelor proaspete.

Totodată au fost modificate unele acte normative precum Legea 119/2004 cu privire la produsele de uz fitosanitar și fertilizanți prin care a fost abrogată obligativitatea  deținerii Certificatului de inofensivitate, acest fapt trebuia actualizat și în Hotărârea de Guvern nr.929/2009, care a fost modificată recent.

-Ce presupun de fapt aceste modificări?

În primul rând, documentul normativ a fost completat cu 14 produse de larg consum în Republica Moldova (cartofi, ceapă, usturoi, varză, conopidă, morcov, castraveți, vinete, dovlecei, pepene verde, pepene galben, caise, prune, cireșe și vișine) pentru care au fost stabilite cerințe minime de calitate și comercializare. Totodată au fost stabilite clar cerințele de plasare pe piață a fructelor și legumelor proaspete” a subliniat Marina Dintiu, șefa Direcției siguranța și calitatea produselor alimentare de origine non-animală, ANSA.

-Care sunt acum cerințele de plasare a produselor respective?

 La plasarea pe piață, fructele și legumele proaspete trebuie să corespundă cerințelor minime de calitate și comercializare și normativelor sanitare. Calitatea fructelor și legumelor proaspete este asigurată de producător, ulterior de comerciant și poate fi confirmată suplimentar printr-un Certificat de conformitate a calității fructelor și legumelor proaspete.Certificatul respectiv este eliberat de STSA urmare a inspecției lotului de fructe sau legume certificate. În acest caz, nu sunt necesare testări de laborator. Când ne referim la normativele sanitare înțelegem că produsele vegetale nu trebuie să conțină reziduuri ale produselor de uz fitosanitar și fertilizanți contaminanți, aditivi alimentari peste limitele maxime admise de legislație. Atestarea corespunderii fructelor și legumelor proaspete cu normativele sanitare se efectuează în mod obligatoriu în baza testărilor efectuate de un laborator acreditat în acest sens.

-În ce cazuri se eliberează certificatul de inofensivitate? Este acesta obligatoriu?

Certificatul de inofensivitate este un document opțional, care poate fi obținut de agenții economici pentru produsele destinate exportului/reexportului sau în alte cazuri când agentul economic dorește să ateste suplimentar respectarea limitelor maxime admise (LMA) de reziduuri, pesticide și ale conținutului de nitrați în materia primă și/sau în produsele alimentare de origine vegetală.

-Ce trebuie să știe un producător agricol despre etichetarea fuctelor și legumelor proaspete inclusiv pentru export?

La plasarea pe piață, fructele și legumele proaspete se etichetează conform legislației în vigoare. Eticheta produsului va conține în mod obligatoriu informații despre denumirea produsului, țara de origine, caracteristicile comerciale, care includ în mod obligatoriu categoria de calitate, informații cu privire la producător, ambalator, cantitatea netă și condițiile speciale de păstrare.Produsele alimentare inclusiv fructele și legumele proaspete destinate exportului în vederea introducerii lor pe piața unei alte țări trebuie să corespundă cerințelor reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile în țara respectivă, inclusiv cu privire la etichetare.

-Cine și cum verifică dacă fructele și legumele proaspete plasate pe piață corespund cerințelor de calitate și comercializare?

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul controalelor oficiale va monitoriza respectarea cerințelor la plasarea pe piață a fructelor și legumelor proapete” a conchis Marina Dintiu din cadrul Direcției siguranța și calitatea produselor alimentare de origine non-animală, ANSA.

Sursa: AGROEXPERT

DINAMICA PREȚURI