Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Cum comentează administratorii celor mai mari fabrici de lactate din țară creşterea preţurilor la produsele lactate?

Producătorii mari de lactate din țara noastră s-au pomenit într-o situație destul de complicată. Din cauza războiului din Ucraina, a fost stopat procesul de import al untului, laptelui concentrat și a laptelui deshidratat, care sunt utilizate ca materie primă în producerea lactatelor. Procesatorii susțin că mai au stocuri de rezervă și cantitatea produselor lactate de pe piața moldovenească nu a scăzut, dar este din ce în ce mai greu să reziste provocărilor. Aceștia spun că sunt în căutarea altor parteneri, de pe piața Uniunii Europene, dar costurile pentru taxa de import din UE sunt mai mari, iar asta va duce și la creșterea prețului pentru produsul finit.

Directorul unei fabrici de lactate din Râșcani, Gheorghe Angheluța, a declarat pentru AGROMEDIA.md că acum două săptămâni, a avut a perioadă scurtă în care a fost nevoit să micșoreze cantitatea de smântână și unt din motivul lipsei de materie primă. Acum, fabrica importă o parte din materia primă din România, dar asta presupune costuri mai mari. Astfel, începând cu săptămâna viitoare (21-28 martie), produsele lactate de la nordul Moldovei vor fi mai scumpe cu aproximativ 5-8 %, mai spune el.

"Nu vorbim doar despre materia primă. Sunt multe ingrediente pe care le importam din Ucraina, aceleași pahare de colesterol și multe altele. Acum, nu știu ce o să facem. Până treci de la un furnizor la altul, durează. Unele stocuri s-au terminat, căutăm acum în UE. Noi trebuie să avem securitate alimentară în Moldova, dar ramura zootehnică a fost cam uitată. Trebuie să creștem fermieri, să-i susțină statul și să avem materia primă la noi în țară" a subliniat Gheorge Angheluța.

Directorul uneia dintre cele mai mari întreprinderi de prelucrare a laptelui și a produselor lactate din Republica Moldova Pavel Grigoraș susține că procesul de importare a materiei prime este unul foarte complicat acum, întrucât, pentru a ajunge în Moldova, din Belarus, camioanele trebuie să facă un drum mult mai lung pentru a ocoli teritoriul Ucrainei. Acesta speră că războiul din Ucraina se va sfârși cât mai curând și va putea relua importul din țara vecină.

"Nu este criză de lapte, de brânză proaspătă, chefir. Criza e mai mult de unt și brânză tare, cașcaval. Acum trebuie neapărat să mărim prețul la laptele crud, la materia primă. S-a scumpit gazul, furajele, semințele, îngrășămintele și fermierii au cheltuieli mult mai mari. Noi am fost nevoiți să majorăm recent prețurile la produsele noastre cu 7-8 procente, în medie, dar, probabil, în perioada următoare acestea vor crește iar" a declarat Pavel Grigoraș, pentru AGROMEDIA.

Puțin mai norocoși sunt producătorii de lactate care au propria materie primă și producția lor nu depinde de importul din Ucraina sau Belarus. Aceștia însă sunt afectați de majorările prețurilor la gazele naturale și la carburanți. Maria Acbas, directorul unei fabrici de lactate din Comrat spune că, în contextul acestor scumpiri, creșterea prețului la produsele lactate este inevitabilă.

"Conflictul din Ucraina nu ne-a afectat direct pentru că noi avem laptele nostru, nu suntem nevoiți să importăm, din fericire, dar o influență negativă destul de mare o au majorările din ultima perioadă la gaz și la carburanți. Asta a mărit considerabil cheltuielile fabricii. Din acest motiv, începând cu data de 15 martie, am fost nevoiți să majorăm prețurile la toate produsele noastre, în medie cu 16 – 18 %" a declarat Maria Acbas, pentru AGROMEDIA.

În acest context, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate a înaintat o solicitare către guvern în care a cerut excluderea taxei vamale de import pentru unt, care constituie 25 % sau 15 % plus 500 de euro. Asta ar avea un impact pozitiv asupra procesatorului, dar și asupra prețului final, adică a consumatorului. Carolina Linte, directorul executiv al Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate susține că autoritățile trebuie să ia o decizie în acest sens în termeni cât mai scurți pentru ca producătorii de lactate să poată face față situației fără precedent.

"Vom redirecționa importul spre Uniunea Europeană, dar trebuie să cunoaștem că ea va fi mai scumpă. Taxa pentru import la produsele date este de 2%, dar sunt cheltuieli mari pentru logistică. Vreau să atrag atenția că suportul Guvernului trebuie direcționat către substituirea importurilor aici, pe piața internă. Trebuie să vină cu acțiuni concrete pentru subvenționarea sectorului primar, fermele" a mai menționat Carolina Linte, pentru AGROMEDIA.

Deocamdată, reprezentanții Guvernului nu au venit cu un răspuns la solicitarea asociației.

Potrivit unui studiu efectuat în 2021, de către Agenția de Investiții din Moldova, împreună cu Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, țara noastră înregistrează o Balanță Comercială a produselor lactate negative, cu o scădere anuală medie de -28%. Importurile au depășit exporturile cu aproape 52 milioane de dolari în 2019. Respectiv, Balanța Comercială a înregistrat un trend negativ de -161%, în ultimii cinci ani.

De asemenea, într-un comunicat, ANPL menționează că „producția de lapte a scăzut cu 38%, în perioada 2009-2019. Importul înregistrează o ascendență de 405%, comparând anul 2009 cu 2019, astfel constituind 30% din totalul de lapte consumat. Iar 94% din cantitatea de lapte autohton este produs de gospodăriile populației (familii) și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole”.

Sursa: AGROMEDIA

DINAMICA PREȚURI