Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Pe ce piețe se vor comercializa în 2022 pomuşoarele autohtone?

Potrivit expertului în afacerile cu pomuşoare, directorul Anastasia Trading&Service SRL Dmitri Dodica, în acest an producătorii de pomuşoare vor trebui să-şi facă anumite planuri de producție și comerciale, ținând cont de faptul că cel puțin în prima jumătate a anului curent, principala piaţă de desfacere a producătorilor moldoveni - Federația Rusă - va fi închisă furnizorilor locali. Mai mult, chiar dacă problema livrării mărfurilor va fi cumva rezolvată, ambele părți vor trebui să caute, poate de mai multe ori, careva opțiuni de plată. Pierderile pieței ruse vor fi deosebit de dureroase pentru exportatorii de căpșuni de câmp, deoarece acestea constituie practic întregul volum al importurilor și se realizează într-o perioadă foarte scurtă - sfârșitul lunii iunie și prima jumătate a lunii iulie, respectiv maximum trei până la patru săptămâni. Pentru început, producătorilor locali le va fi foarte greu să-şi reorienteze într-un timp atât de scurt exportul produselorlor către piața românească (sau altă piaţă europeană), dar ar trebui totuşi să încerce.

Procesarea căpșunilor, potrivit conducătorilor întreprinderilor producătoare de conserve, va fi și mai dificilă în 2022 comparativ cu anul trecut. Pe lângă problema calității se adaugă și dificultatea de a furniza ambalaje din sticlă și plastic. Totodată, congelarea căpșunilor în ţară este extrem de slab dezvoltată.

Problema exportului de zmeură, potrivit expertului, nu pare atât de gravă. Anul acesta, din cauza reducerii preconizate a exportului de zmeură ucraineană către Polonia, probabil pe piața acestei țări și, eventual, în România şi Serbia, cererea pentru zmeura (pentru congelare) din Moldova va crește. De asemenea, este posibil ca cererea de mure moldovenești să crească pe piața poloneză, iar pe piața românească - pentru coacăze.

Potrivit estimărilor experților, în ultimii ani, producția brută de pomuşoare în Moldova a fluctuat între 9-11 mii tone, inclusiv circa 7-8 mii tone de căpșuni, zmeură - 1,5-2 mii de tone. Sectorul de producere a pomuşoarelor în Moldova este încă foarte dependent de condițiile meteorologice în etapele cheie ale ciclului de producție, în special în perioada de recoltare. Calitatea pomuşoarelor nu este una stabilă, iar volumele recoltei pot varia foarte mult. În plus, ponderea principală a plantațiilor de pomuşoare este concentrată în întreprinderile mici. „Clusterele de pomuşoare”, în care a fost construit deja un sistem bine integrat: cooperative de agricultori, firme de achiziţii dotate cu centre de sortare / depozitare / ambalare și comercianți exportatori care dispun de logistică de transport și cumpărători străini stabili, sunt în prezent puține la număr (de exemplu, căpșuni - în satul Cunicea, zmeură - în satul Pocrovca din nordul Moldovei).

În ultimii trei ani, Moldova a exportat circa 2-3 mii de tone de căpșuni, 1-1,5 mii de tone de zmeură şi câteva sute de tone de mure și coacăze. Exporturile de căpșuni au fost aproape 100% orientate către piața din Federaţia Rusă, excepţie făcând câteva zeci de tone de pomuşoare care au fost exportate pe piața din România. Toate căpșunile moldovenești exportate merg pe piața fructelor şi legumelor proaspete din aceste ţări. Exporturile cu zmeură sunt în prezent mai diversificate: piața rusă rămâne a fi principala piaţă de desfacere, însă, din 2020, ponderea pieţei poloneze (care achiziţionează în principal pomuşoare pentru congelare) în structura exporturilor de zmeură va creşte.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI