Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Cum ar putea fi comercializate 100-120 de mii de tone de mere rămase în depozitele din ţară?

Din cauza războiului din Ucraina s-a blocat complet exportul de mere din Moldova către Federația Rusă, Belarus, Kazahstan – pieţe pe care se realizează cel puțin 97-98% din totalul exporturilor. Agricultorii și comercianții locali nu au renunțat încă la ideea reluării exporturilor în aceste ţări, dar la momentul de față acest lucru încă pare a fi ireal. Unii exportatori încearcă să-și direcţioneze livrările înspre România și țările din Orientul Mijlociu. În acest caz, vorbim mai mult despre câteva acţiuni în acest sens, decât despre un proces stabil şi planificat. Drept consecință, prețurile angro la mere s-au schimbat substanţial pe piața internă a țării.

Judecând după monitorizarea prețurilor EastFruit, prețurile la merele din aproape toate soiurile au scăzut cu 1-1,5 lei/kg săptămâna trecută în Moldova. Este caracteristic faptul că, în principal, pentru merele de export - "Fuji", "Granny Smith", ş.a. - prețurile s-au stabilit aproape de limita superioară, iar pentru merele de pe piața internă - "Idared", "Renet Simirenco" – spre limita inferioară a intervalului de prețuri. În general, la moment preţurile la mere se încadrează în intervalul de 4,5-9 lei/kg (0,24-0,49 USD/kg).

Cu toate acestea, trebuie luat în calcul faptul că în ultimele două săptămâni cursul de schimb al leului față de dolarul american și euro a scăzut semnificativ și acest proces încă continuă. Cu alte cuvinte, preţurile merelor moldovenești în valută străină au scăzut destul mult într-o perioadă scurtă de timp.

Principala problemă este că nu există șanse de a crește rapid volumul exporturilor de mere la nivelul obișnuit în perioada de primăvară, respectiv zeci de mii de tone pe lună. De asemenea, perspectivele unei creșteri puternice a volumului merelor prelucrate de către fabricile locale pentru producția de concentrat de mere nu sunt foarte optimiste. Ca urmare, situaţia devine critică – totuşi cum este posibil, în principiu, de comercializat circa 100-120 de mii de tone de mere rămase în prezent în depozitele de fructe din ţară?

Singura opțiune viabilă în acest moment este piața internă. Potrivit estimărilor experților, în perioada de primăvară, în anii obişnuiţi, piaţa internă consumă aproximativ 5-10 mii de tone de mere pe lună. La moment este extrem de greu de estimat intensitatea consumului lor în mod plauzibil din două motive. Primul motiv este faptul că în actuala perioadă incertă, moldovenii s-au concentrat pe achiziționarea de alimente de bază cu termen de valabilitate îndelungat și în condiții de depozitare nespecificate. Merele sunt în prezent cele mai ieftine fructe din țară, dar este greu de estimat cât de mult sunt solicitate într-un context atât de tensionat.

Un alt factor important este afluxul fără precedent de refugiați. În Moldova, conform datelor oficiale, sunt peste 112 mii de ucraineni care au fost nevoiți să-și părăsească țara. Majoritatea dintre ei consideră Moldova drept punct de tranzit și vor părăsi țara în viitorul apropiat. Cu toate acestea, aproximativ 60 de mii de persoane sunt cazate în peste 80 de unități de cazare temporare, iar în viitorul apropiat vor exista cel mai probabil mai multe astfel de centre pentru refugiaţi.

În ambele cazuri, din motive evidente, refugiații nu tind să cheltuiască sume semnificative de bani în Moldova. La rândul lor, populația și conducerea țării oferă de bunăvoie asistență. În special, există multe cazuri în care agricultorii livrează gratuit mere către centrele de cazare pentru refugiați. Cu toate acestea, autoritățile au anunțat că, în calitate de țară gazdă, Moldova practic și-a epuizat resursele sale limitate.

Ca asistență externă în procesul de primire a refugiaților, Moldovei i s-a promis o sumă de 15 milioane de euro din partea Uniunii Europene. Unii politicieni din opoziție, familiarizaţi cu sectorul agrar, au venit cu propunerea de a cheltui o parte din fondurile donatorilor pentru achiziții centralizate de mere moldovenești și furnizarea de fructe către centrele de cazare pentru refugiați. În același timp, toată lumea înțelege că nu sunt mulți bani și, cel mai probabil, vor fi cheltuiți cu prioritate pentru alte nevoi.

Sursa: EastFruit


DINAMICA PREȚURI