Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Guvernul Republicii Moldova intenționează să încheie un acord cu Egipt privind exporturile preferențiale de fructe

În luna curentă, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova planifică să organizeze o vizită de lucru a unei delegații guvernamentale în Egipt, în cadrul căreia vor avea loc consultări cu ministerele și departamentele acestei țări cu privire la semnarea unui acord interstatal de liber schimb. Ministerul Economiei se află în etapa de finalizare a proiectului acestui acord. Dacă procesul de coordonare cu partea egipteană se va desfășura rapid și eficient, acordul ar putea fi încheiat deja în această primăvară.

Reprezentanții organizațiilor de producători și exportatori de fructe susțin că au transmis anterior Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) propunerile lor de cooperare cu Egiptul în domeniul comerțului cu produse agroalimentare. În opinia lor, o opțiune mai simplă ar fi semnarea nu a unui acord cuprinzător de liber schimb interstatal, ci a unuia privind preferințele comerciale pentru o anumită listă de produse.

În special, în cursul studierii acestei probleme cu partenerii comerciali din Orientul Mijlociu (care dețin deja întreprinderi în Moldova și sunt implicați în procesul de livrare a fructelor în Emiratele Arabe Unite și Africa de Nord), experții din asociațiile pomicole au ajuns la concluzia că merele moldovenești, strugurii de masă și prunele uscate ar putea fi cele mai căutate pe piața egipteană, iar pentru piaţă locală citricele și fructele exotice din Egipt, precum și unele tipuri de legume există cerere semnificativă.

Comercianții care planifică în viitorul apropiat să exporte mere în Egipt susţin că, cel mai probabil, vor face livrări de produse de calitate medie către Cairo. În special, fructele cu un diametru de 65-70 mm, soiuri roșii și mai ales dulci (deși merele dulci-acrișoare „Idared” nu sunt respinse). Având în vedere logistica de transport mai simplă și mai rapidă, precum și cerințele de calitate a produselor mai puțin stricte, exportatorii moldoveni consideră piața egipteană ca fiind mai accesibilă decât piețele din Orientul Mijlociu. În opinia lor, principalul factor de descurajare pentru furnizarea activă de fructe moldovenești către Egipt este taxa de import ridicată (aproximativ 200 USD/t).

În plus, unii operatori ai pieței agroalimentare din Moldova susțin că afacerile turcești oferă o oarecare rezistență procesului de stabilire a comerțului preferențial între Moldova și Egipt. Turcia folosește activ acordul de liber schimb cu Moldova, în anumite perioade ale anului de comercializare, respectiv citricele și legumele turcești domină piața moldovenească. De asemenea, furnizorii de mere turcești își sporesc în mod activ prezența pe piața egipteană a fructelor.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI