Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Prețurile la cartofi cresc sub influența creșterii prețului pâinii și a creșterii costurilor logistice

Săptămâna trecută atât prețurile minime, cât și cele maxime angro pentru cartofi au crescut în medie până la 4,5-6 lei/kg (0,25-0,33 USD/kg). Mai mult, creșterea limitei superioare a prețului a fost mai accentuată la cartofii de calitate medie, până la 1 leu/kg sau mai mult. Față de situația de la începutul lunii februarie a anului trecut, prețurile la cartofi în lei au crescut cu circa 12-15%. Cu toate acestea, în dolari, și cu atât mai mult în euro, creșterea din februarie a prețului cartofilor pe piața moldovenească nu depășește 1-2%.

Potrivit reprezentanților Asociației Producătorilor de Cartofi din Moldova, creșterea din luna februarie a prețului la cartofi, cel mai probabil, este una pe termen lung, iar motivele acesteia diferă de motivele creșterii periodice a prețurilor din perioada ianuarie-decembrie. La începutul anului 2022, prețurile au fost majorate în principal la cartofii locali de calitate scăzută, în funcție de aprovizionarea lor mai mare sau mai mică pe piețele angro ale orașului în anumite zile. În același timp, a mai apărut o situație în care, chiar și în fața creșterii treptate a cererii, mulți comercianţi cu amănuntul nu mai sunt gata să plătească pentru produse de calitate scăzută.

De menționat că preţul la pâine a crescut din nou în ţară. Unul dintre cei mai mari producători de produse de panificaţie din ţară a majorat preţurile brusc cu 30%. Prețurile de vânzare cu amănuntul pentru aproape toate pozițiile din sortimentul de panificație al marii majorități a magazinelor au ajuns la acelaşi nivel, ba chiar a depășit deja prețul de vânzare cu amănuntul al unui kilogram de cartofi de calitate joasă și medie. Având în vedere acest lucru, putem presupune că în viitorul apropiat, creșterea prețului la cartofi este practic inevitabilă.

Asociația Producătorilor de Cartofi consideră că în luna februarie nivelul mediu al prețurilor va influenţa creșterea preţului la cartofii importați de calitate relativ înaltă. În primul rând, datorită faptului că costurile de transportare ale produselor importate din România, Polonia și Belarus vor crește. La moment, majoritatea produselor importate provin din Ucraina. Totuși, comercianții angro susţin că, de obicei, în februarie-martie le este greu să negocieze cu furnizorii ucraineni loturi mici de carofi la un preț mai mult sau mai puțin acceptabil.

Sursa: EastFruit

DINAMICA PREȚURI