Gheorghe Gaberi, Președintele
Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, în cadrul unui
interviu pentru agroexpert.md a oferit mai multe informaţii cu privire la
perspectivele cultivării strugurilor în sere în condițiile economice actuale din
ţară care sunt în permanentă schimbare.
- În opinia dumneavoastră, procesul de creștere a prețurilor la
materialele de construcție și la resursele energetice, care este puțin probabil
să se oprească în scurt timp, va afecta producția de struguri de masă în
sere, care recent a început să câştige popularitate în Republica Moldova?
- Cultivarea strugurilor de masă
în sere rezolvă în sine două probleme majore. În primul rând: influenţează perioada de maturare a strugurilor din soiurile
timpurii. La noi în ţară, strugurii cultivaţi în seră intră pe piață cu 4-5 săptămâni
mai devreme decât strugurii din aceleași soiuri cultivați în plantațiile
deschise clasice. În al doilea rând: plantele sunt protejate de efectele negative
ale mediului: înghețuri târzii de primăvară, precipitații excesive etc. -
serele rezolvă această problemă în cel mai bun mod. Prin urmare, cultivatorii
au posibilitatea de a comercializa produse de înaltă calitate în
extrasezon la un preț maxim. Schimbările semnificative ale climei și ale
pieței care au avut loc recent nu anulează, ci, dimpotrivă, contribuie la
sporirea atractivităţii producerii strugurilor și altor tipuri de fructe în
sere. Acest lucru se observă în multe țări ale lumii care au o agricultură
foarte dezvoltată.
- Cu toate acestea, pe măsură ce riscurile cresc (climatice,
energetice, epidemice, politice și altele), prețurile pentru practic toate
alimentele din întreaga lume sunt în creștere în ultimii ani. Strugurii de
masă, mai ales în extrasezon, cu greu pot fi atribuiți categoriei alimentelor
esențiale consumului zilnic, chiar şi la noi în ţară. Cererea pentru acest
produs scump, este limitată peste tot în lume și va scădea pe măsură
ce dificultățile economice cresc. Cum este posibil (dacă este posibil în principiu) în
situația actuală să reducem costurile și să creștem competitivitatea?
- În Moldova, strugurii se
cultivă în sere neîncălzite. Cu toate acestea, cultivatorii sunt nevoiţi uneori să
le încălzească , în special în perioadele când au loc înghețuri târzii de
primăvară. În plus, procesul de producere a materialului săditor, nu numai în
sere, ci și în cadrul unor proceduri tehnologice, consumă multă
energie. Este important de căutat opțiuni pentru a ieși din această situație la
un cost cât mai redus. Uneori este necesar de folosit, spre exemplu, convectoare
electrice pentru a menține temperatura optimă, însă costurile cu siguranță vor
crește în viitor. O soluţie în acest sens ar fi, spre exemplu, materialele moderne de acoperire multistrat pentru sere. În unele cazuri, serele pot fi
acoperite parțial cu panouri solare.
Totuși, aş vrea să mai subliniez aici că din punct de vedere economic, este important să cultivăm în sere doar struguri de masă din soiuri
deosebit de valoroase: fără semințe, cu boabe mari şi care sunt la mare căutare
pe piețele cu putere de cumpărare mare a consumatorilor, de exemplu,
soiuri precum Avatar. La moment, negociez o potențială cooperare între cele mai
bune podgorii din ţară cu o companie americană de renume mondial care deține patentă
pentru nişte soiuri de struguri de masă foarte valoroase. Sunt sigur că industria
vitivinicolă locală a strugurilor de masă ar trebui să se dezvolte în această
direcție.
- Apropo, referitor la problema calității și a atractivității pe piață a
produselor, considerați justificată și promițătoare ideea elaborării unui
regulament care ar stabili parametrii de calitate pentru strugurii autohtoni
destinaţi exportului?
- Înțeleg destul de bine motivele pentru care
apar astfel de idei. Evident, ele sunt condiționate de intenții bune - de a
îmbunătăți calitatea produselor pentru export şi reputația
viticulturii moldovenești pe piața mondială. Cu toate acestea, cred că o
abordare diferită a problemei ar fi mai corectă. Respectiv, la moment devine
necesară ajustarea - cu referire la realitățile actuale - a cadrului normativ şi
legislativ care reglementează siguranța și calitatea strugurilor - indiferent de
piața-ţintă pe care urmează a fi comercializaţi strugurii: externă sau internă. Personal, cred
că certificatele fitosanitare nu ar trebui să fie eliberate la distanţă, după ce
produsele sunt încărcate și așteaptă să fie exportate pe o anumită piață. Consider
că inspectorul ANSA trebuie să fie prezent la încărcarea fiecărui lot de
struguri de export. Desigur, din punct de vedere tehnic nu este ușor, dar așa
ar trebui să fie de fapt. În aşa fel, majoritatea întrebărilor și pretențiilor cu
privire la calitatea strugurilor pur și simplu nu vor mai apărea.
Sursa: AGROEXPERT