Primul portal agricol din Moldova
CERERI & OFERTE PLASEAZĂ ANUNȚ OFERTE RECENTE CERERI RECENTE INFOCENTRU

Gheorghe Gaberi: „Numai strugurii de masă din soiuri valoroase ar trebui să fie cultivați în sere”

Gheorghe Gaberi, Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, în cadrul unui interviu pentru agroexpert.md a oferit mai multe informaţii cu privire la perspectivele cultivării strugurilor în sere în condițiile economice actuale din ţară care sunt în permanentă schimbare.

- În opinia dumneavoastră, procesul de creștere a prețurilor la materialele de construcție și la resursele energetice, care este puțin probabil să se oprească în scurt timp, va afecta producția de struguri de masă în sere, care recent a început să câştige popularitate în Republica Moldova?

- Cultivarea strugurilor de masă în sere rezolvă în sine două probleme majore. În primul rând: influenţează perioada  de maturare a strugurilor din soiurile timpurii. La noi în ţară, strugurii cultivaţi în seră intră pe piață cu 4-5 săptămâni mai devreme decât strugurii din aceleași soiuri cultivați în plantațiile deschise clasice. În al doilea rând:  plantele sunt protejate de efectele negative ale mediului: înghețuri târzii de primăvară, precipitații excesive etc. - serele rezolvă această problemă în cel mai bun mod. Prin urmare, cultivatorii au posibilitatea de a comercializa produse de înaltă calitate în extrasezon la un preț maxim. Schimbările semnificative ale climei și ale pieței care au avut loc recent nu anulează, ci, dimpotrivă, contribuie la sporirea atractivităţii producerii strugurilor și altor tipuri de fructe în sere. Acest lucru se observă în multe țări ale lumii care au o agricultură foarte dezvoltată.

- Cu toate acestea, pe măsură ce riscurile cresc (climatice, energetice, epidemice, politice și altele), prețurile pentru practic toate alimentele din întreaga lume sunt în creștere în ultimii ani. Strugurii de masă, mai ales în extrasezon, cu greu pot fi atribuiți categoriei alimentelor esențiale consumului zilnic, chiar şi la noi în ţară. Cererea pentru acest produs scump, este limitată peste tot în lume și va scădea pe măsură ce dificultățile economice cresc. Cum este posibil (dacă este posibil în principiu) în situația actuală să reducem costurile și să creștem competitivitatea?

- În Moldova, strugurii se cultivă în sere neîncălzite. Cu toate acestea, cultivatorii sunt nevoiţi uneori să le încălzească , în special în perioadele când au loc înghețuri târzii de primăvară. În plus, procesul de producere a materialului săditor, nu numai în sere, ci și în cadrul unor proceduri tehnologice, consumă multă energie. Este important de căutat opțiuni pentru a ieși din această situație la un cost cât mai redus. Uneori este necesar de folosit, spre exemplu, convectoare electrice pentru a menține temperatura optimă, însă costurile cu siguranță vor crește în viitor. O soluţie în acest sens ar fi, spre exemplu, materialele moderne de acoperire multistrat pentru sere. În unele cazuri, serele pot fi acoperite parțial cu panouri solare.

Totuși, aş vrea să mai subliniez aici că din punct de vedere economic, este important să cultivăm în sere doar struguri de masă din soiuri deosebit de valoroase: fără semințe, cu boabe mari şi care sunt la mare căutare pe piețele cu putere de cumpărare mare a consumatorilor, de exemplu, soiuri precum Avatar. La moment, negociez o potențială cooperare între cele mai bune podgorii din ţară cu o companie americană de renume mondial care deține patentă pentru nişte soiuri de struguri de masă foarte valoroase. Sunt sigur că industria vitivinicolă locală a strugurilor de masă ar trebui să se dezvolte în această direcție.

- Apropo, referitor la problema calității și a atractivității pe piață a produselor, considerați justificată și promițătoare ideea elaborării unui regulament care ar stabili parametrii de calitate pentru strugurii autohtoni destinaţi exportului?

- Înțeleg destul de bine motivele pentru care apar astfel de idei. Evident, ele sunt condiționate de intenții bune - de a îmbunătăți calitatea produselor pentru export şi  reputația viticulturii moldovenești pe piața mondială. Cu toate acestea, cred că o abordare diferită a problemei ar fi mai corectă. Respectiv, la moment devine necesară ajustarea - cu referire la realitățile actuale - a cadrului normativ şi legislativ care reglementează siguranța și calitatea strugurilor - indiferent de piața-ţintă pe care urmează a fi comercializaţi strugurii: externă sau internă. Personal, cred că certificatele fitosanitare nu ar trebui să fie eliberate la distanţă, după ce produsele sunt încărcate și așteaptă să fie exportate pe o anumită piață. Consider că inspectorul ANSA trebuie să fie prezent la încărcarea fiecărui lot de struguri de export. Desigur, din punct de vedere tehnic nu este ușor, dar așa ar trebui să fie de fapt. În aşa fel,  majoritatea întrebărilor și pretențiilor cu privire la calitatea strugurilor pur și simplu nu vor mai apărea.

Sursa: AGROEXPERT

DINAMICA PREȚURI